GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2018 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İNSAN BESLENMESİNİN MOLEKÜLER TEMELLERİ I/BDB-4090
Dersin Adı: İNSAN BESLENMESİNİN MOLEKÜLER TEMELLERİ I
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 8
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof.Dr.Efsun Karabudak
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/efsunkarabudak
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  efsunkarabudak@gmail.com
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Makro besin ögeleri ve bunların vücuttaki fonksiyonları öğrenilir








 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Genel tanımlar
2. Hafta  Besinlerle alınan karbonhidratların vücutta kullanılması
3. Hafta  Besinlerle alınan karbonhidratların vücutta kullanılması
4. Hafta  Besinlerle alınan yağların vücutta kullanılması: yağ asitleri,
5. Hafta  Besinlerle alınan yağların vücutta kullanılması: yağ asitleri,
6. Hafta  Besinlerle alınan proteinlerin vücutta kullanılması: amino asit metabolizması
7. Hafta  Diyetle alınan hayvansal veya bitkisel kaynaklı proteinin kalitesine
8. Hafta  Açlık durumunda vücutta değişiklik gösteren metabolik olaylar
9. Hafta  Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren metabolik olaylar
10. Hafta  Özel durumlarda vücutta karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görülen farklılıklar
11. Hafta  Özel durumlarda vücutta karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görülen farklılıklar
12. Hafta  Vücuttaki enerji alımı enerji harcaması dengesi
13. Hafta  Vücutta oluşan enerji dengesizliğinin sağlık ve hastalık durumuyla etkileşimi
14. Hafta  Vücutta oluşan enerji dengesizliğinin sağlık ve hastalık durumuyla etkileşimi
15. Hafta  Genel tartışma
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Sanders T, Emery P. Molecular basis of human nutrition. Taylor & Francis,2003. *Stipanuk, MH., Biochemical and physiological aspects of human nutrition W.B.Saunders, Philadelphia , 2000.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
0
 Ödev
6
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
10
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
14
2
28
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
13
2
26
 Materyal tasarlama, uygulama
4
5
20
 Rapor hazırlama
5
5
25
 Sunu hazırlama
5
10
50
 Sunum
5
1
5
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
5
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
202
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
8.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
8
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Yaptığı özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.X
2
Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak tasarlayıp sonuçlandırır ve raporlar.X
3
Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.X
4
Mesleki ve etik sorumluluk gerekleri ve mevzuat hakkında bilgiye sahiptir.X
5
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme prensibi çerçevesinde mesleki bir yabancı dili kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder.X
7
Alanına yönelik yapılan çalışmalarda uygun istatistiksel yöntemler ile analiz-sentez yapar.X
8
Alanına yönelik güncel gelişmeleri ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda toplum yararına kullanır.X
9
Multidisipliner mesleki yaklaşım çerçevesinde sorunların çözümünde yaratıcı/eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi süreçleri kullanır.X
10
Mesleki uygulamaları takip ederek kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.X
11
Lisans ve yüksek lisans düzeyinde alana özgü, edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve olgusal bilgileri kullanır.X
12
Sağlık sistemleri, politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X