GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2018 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
FİTOKİMYASALLAR METABOLİZMASI VE SAĞLIK/BDB-6050
Dersin Adı: FİTOKİMYASALLAR METABOLİZMASI VE SAĞLIK
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 9
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof.Dr.Efsun Karabudak
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/efsunkarabudak
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  efsunkarabudak@gmail.com
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Fitokimyasalların çeşitleri, fonksiyonları bilgisi artacak








 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Herballar ve temel kanıtlar
2. Hafta  Fitokimyalların rodentlerdeki farmokinetiği
3. Hafta  Fitokimyasalların insanlardaki farmokinetiği
4. Hafta  Echinaceadaki fitokimyasalların çeşitliliği ve biyolojik aktivitesi
5. Hafta  Vaccinium (Bilberries, Blueberries, and Cranberries) familyasındaki fitokimyasallar
6. Hafta  Şarap polifenolleri ve atherosklerosis ve iskemik kalp hastalıından korunma
7. Hafta  α-Tocopherol; tokoferoller ve tokotrienollerin rolleri
8. Hafta  Diyet isothiosiyanatları; kanser önlemedeki rolleri ve metabolizmaları
9. Hafta  Soya fitoestrojenleri
10. Hafta  Bitkilerin besin ögesi ve fitokimyasal içeriğini artırmada biyoteknoloji ve yeni yaklaşımlar
11. Hafta  Yağlıtohumlardaki fitokimyasallar
12. Hafta  Likopen ve insan sağlığı
13. Hafta  Astaxanthin, ß-kriptoksantin, Lutein ve Zeaxanthin
14. Hafta  Genel tartışma
15. Hafta  Genel tartışma
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Meskin MS, Bidlack WR, Davies A, Omaye ST. Phytochemicals in Nutrition and Health, CRC Press, 2002. * Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, araştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
0
 Ödev
4
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
10
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
13
2
26
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
13
2
26
 Materyal tasarlama, uygulama
6
5
30
 Rapor hazırlama
6
10
60
 Sunu hazırlama
4
10
40
 Sunum
3
1
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
5
5
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
228
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
9.12
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
9
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Yaptığı özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.X
2
Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak tasarlayıp sonuçlandırır ve raporlar.X
3
Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.X
4
Mesleki ve etik sorumluluk gerekleri ve mevzuat hakkında bilgiye sahiptir.X
5
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme prensibi çerçevesinde mesleki bir yabancı dili kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder.X
7
Alanına yönelik yapılan çalışmalarda uygun istatistiksel yöntemler ile analiz-sentez yapar.X
8
Alanına yönelik güncel gelişmeleri ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda toplum yararına kullanır.X
9
Multidisipliner mesleki yaklaşım çerçevesinde sorunların çözümünde yaratıcı/eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi süreçleri kullanır.X
10
Mesleki uygulamaları takip ederek kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.X
11
Lisans ve yüksek lisans düzeyinde alana özgü, edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve olgusal bilgileri kullanır.X
12
Sağlık sistemleri, politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X