GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2017 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ/GAS 202
Dersin Adı: TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 4 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi Hakkında Bilgi Sahibi Olur.
Antik ve Roma Döneminde Mutfak kültürü Hakkında Bilgi Sahibi Olur.
Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimini Bilir.
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfak Kültürü Hakkında Bilgi Sahibi Olur.
Türkiyede Bulunan Yerel ve Bölgesel Mutfaklar Hakkında Bilgi Sahibi Olur.




 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Mutfağın Tarihsel Gelişimi
2. Hafta  Mutfak Kültürünün İlgi Alanına Giren Diğer Bilim Dalları ile Olan İlişkileri.
3. Hafta  Toplumların Mutfak Kültürlerini Etkileyen Faktörler.
4. Hafta  Tarihsel Süreç İçerisinde Mutfaklarda Yaşanan Değişimler ve Etkileşimler.
5. Hafta  Antik Dönemde Mutfak Kültürü.
6. Hafta  Roma Döneminde Mutfak Kültürü.
7. Hafta  Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi.
8. Hafta  Ara Sınav.
9. Hafta  Osmanlı İmparatorluğu Zamanında Mutfak Kültürü.
10. Hafta  Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfak Kültürü.
11. Hafta  Günümüzde Yemeklerin Toplumsal İşlevleri.
12. Hafta  Yerel Mutfak.
13. Hafta  İç Anadolu Bölgesi,Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü.
14. Hafta  Marmara Bölgesi, Ege bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü.
15. Hafta  Genel Tekrar.
16. Hafta  Dönem Sonu Sınavı.
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Gökdemir,A.(2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi,Detay Yayıncılık,Ankara.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
100
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
16
2
32
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
2
28
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
0
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
6
12
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
7
14
 Diğer
2
5
10
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
96
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.84
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.X
2
Bir yabancı dilde (İngilizce, Almanca veya Fransızca) en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.X
3
İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.X
4
Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.X
5
Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.X
6
Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.X
7
Bir turu planlar, uygular ve denetler.X
8
Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.X
9
Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.X
10
Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.X
11
Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.X
12
Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.X
13
Seyahat işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.X
14
Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.X
15
Seyahat işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.X
16
Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.X
17
Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.X
18
Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.X
19
Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.X
20
Seyahat işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.X