GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2017 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU/TUR 491
Dersin Adı: İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 7 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Kadir ARICI
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/arici
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  arici@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
İş hukukunun temel kavramlarını açıklayabilir.
Sosyal Güvenlik Sisteminin niteliğini ve gelişimini ve analiz edebilir.







 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  İş Hukukunun Temel Kavramları, Tarihçesi ve Kaynakları
2. Hafta  İş Kanununun Uygulama Alanı
3. Hafta  İş Sözleşmesi; Şekli, Türleri
4. Hafta  İşçi ve İşverenin Borçları
5. Hafta  İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları: Kıdem Tazminatı, Çalışma Belgesi
6. Hafta  Çalışma Düzeni: Çalışma saatleri, Fazla Çalışma, Gece Çalışması, Ücretli tatil ve İzinler
7. Hafta  Sendikaların Tarihçesi ve Sendikaların kuruluşu, yapısı, faaliyetleri ve sona ermesi
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Sendika Üyeliği ve Üyelik Güvencesi
10. Hafta  Toplu İş Sözleşmesi, Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Toplu İş Uyuşmazlıklarının Çözümü
11. Hafta  Toplu İş Uyuşmazlıklarında Grev ve Lokavt
12. Hafta  Sosyal Güvenliğin Tarihçesi
13. Hafta  Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kuruluşları
14. Hafta  Sosyal Sigortalar Kanununun Kapsamı
15. Hafta  Türkiye'de Sosyal Sigortaların Yönetimi ve Finansmanı
16. Hafta  Dönem sonu sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  TUNCAY A. Can, EKMEKÇİ Ömer, Sosyal Güvenlik Hukukunun Esasları, Ocak 2008, Legal Yayınevi, İstanbul
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
75
 Ödev
1
25
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
6
2
12
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
6
3
18
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
5
1
5
 Sunu hazırlama
4
2
8
 Sunum
1
6
6
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
21
21
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
27
27
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
125
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Turizm sektörüyle ilgili temel kavramları bilir ve yorumlar.X
2
Mesleki ve bilimsel etik değerleri kavrar.X
3
Sektörün gerektirdiği donanım ve yazılım bilgisine sahip olur ve gerekli paket programları kullanabilir.X
4
Turizm işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.X
5
Konaklama işletmelerinde ön büro departmanı ile ilgili manuel ve bilgisayar destekli işlemleri yapar.X
6
Temel ekonomi bilgisine sahip olur.X
7
Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.X
8
Turizm işletmelerinde finansal analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.X
9
Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi konusunda bilgi sahibi olur.X
10
Turizm işletmelerinde gerekli yiyecek-içecek uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.X
11
Sağlık otelciliği, yat ve marina işletmeciliği gibi farklı turizm alanlarıyla ilgili bilgi sahibi olur.X
12
Sektörün gerektirdiği ölçüde yabancı dil becerilerine sahip olur.X
13
Konaklama işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.X
14
Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.X
15
Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.X
16
Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.X
17
Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.X
18
Konaklama işletmelerinde gerçekleştirilen rekreasyon faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.X
19
Turizmin kültürel boyutu hakkında bilgi sahibi olur.X
20
Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.