GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ECZACILIK TEKNOLOJİSİNDE TEMEL İŞLEMLER/FTE-1010
Dersin Adı: ECZACILIK TEKNOLOJİSİNDE TEMEL İŞLEMLER
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   Prof.Dr. Sevgi Takka, Prof.Dr. Füsun Acartürk, Doç.Dr.Fatmanur Tuğcu Demiröz
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  htt://websitem.gazi.edu.tr/site/takka, http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/acarturk, http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/fatmanur
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  takka@gazi.edu.tr, acarturk@gazi.edu.tr, fatmanur@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Temel kavramlar ve bilgilerin öğrenilmesi.
İlaçların formulasyonunda önemli olan kurutma, karıştırma,süzme gibi temel işlemleri öğrenilmesi ve değerlendirilmesi
Sterilizasyon yöntemleri ve sterilizasyon kinetiğinin öğrenilmesi






 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Isıtma ve ısı aktarımı, havanın nem içerikleri, nem grafiği ve bağıl nem ölçme yöntemleri
2. Hafta  Maddelerde nem içeriği ve tayin yöntemleri, kurutmanın teorik esasları, kesintili ve kesintisiz kurutma
3. Hafta  Kurutma fırınları, vakumlu kurutma dolapları ve mikrodalga kurutucular, akışkan yatak kurutucular
4. Hafta  Dondurarak kurutma ve validasyonu, kurutucuların sınıflandırılması
5. Hafta  Suyun distilasyon yöntemleri, deiyonize su , tersozmoz
6. Hafta  Elektrodiyaliz, ultrfiltrasyon, distilasyon
7. Hafta  Santrifüjle ayırma, süzme yöntemleri
8. Hafta  Membran filtreler, süzme işlemi ve validasyon
9. Hafta  Sterilizasyon yöntemleri, sterilizasyon kinetiği
10. Hafta  Yaş ısı sterilizasyonu, otoklav tipleri, validasyon
11. Hafta  Kuru ısı sterilizasyonu ve validasyonu, gazlarla sterilizasyon ve validasyonu
12. Hafta  Öğütme işlemleri, değirmen tipleri
13. Hafta  Karıştırma işlemleri, karıştırıcı tipleri, yarı katıların karıştırılması
14. Hafta  Tozların karıştırılma yöntemleri, karıştırıcı tipleri
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Pharmaceutical Preformulation and Formulation, Ed: M Gibson, Interpharm/CRC, Boca Raton, 2004. Remington: The Science and Practice of Pharmacy, Ed: A
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  --
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
0
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
30
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
10
3
30
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
4
40
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
6
4
24
 Sunu hazırlama
4
3
12
 Sunum
3
3
9
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
175
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Eczacılık Teknolojisi alanında geniş bir bilgi birikimine sahip olur, tüm ilaç şekillerinin önformülasyonları, formülasyon tasarımları, formülasyonların in vitro/in vivo değerlendirilmesini öğrenir.X
2
Teknolojideki yenilikleri yakından izleyebilme becerisi kazanır, eczacılık alanında literatür tarayabilme, değerlendirip, yorumlayabilme becerisine sahip olur.X
3
Etkin madde ve ilaç şekillerinin formülasyonları ve hazırlama teknolojileri ile ilgili patent tarayabilme, değerlendirebilme ve patentleyebilme becerisine sahip olurX
4
Tüm ilaç şekillerinin laboratuvar, pilot ve endüstriyel üretimleri, kalite kontrolleri, kalite güvence sistemi, iyi imalat uygulamaları (GMP) ve stabilitelerinin sağlanması alanında yeterli bilgiyi öğrenir.X
5
Orijinal ve jenerik ilaç tasarımını, işlem validasyonlarının değerlendirilmesini ve kalite güvencesini sağlayabilecek bilgi ve beceri düzeyini öğrenirX
6
Araştırma sonuçlarının yorumlanması, istatiksel değerlendirilmesini ve pratik açıdan uygulanmasını öğrenir.X
7
Yeni ilaç taşıyıcı sistemler hakkında bilgi sahibi olabilme ve bu sistemlerin hedeflendirilmesi ile ilgili uzman düzeyinde bilgi ve kapasiteye sahip olur.X
8
Biyoteknolojik ürünlerin tasarımı, formülasyonları, hazırlama teknikleri, fiziksel ve kimyasal stabilitelerini öğrenir.X
9
Araştırma boyunca karşılaştığı sorunlar hakkında çözüm üretebilme yeteneğini kazanır. Analitik düşünebilme becerisini kazanır. Deneysel sonuçlarını ulusal veya uluslararası dergilerde yayın yapabilme yeteneği kazanır.X
10
Dünyadaki önemli sağlık otoritelerinin (FDA, EMA, ICH ve WHO) yayınladığı kılavuzları ve resmi referans kitapları (farmakopeler, vb) takip edebilme, yorumlayabilme becerisi kazanır. Sonuç olarak sahip olduğu bilgileri eczacılık teknolojisi alanına aktarır, yeni yaklaşımlar geliştirir.X