GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR/BES324
Dersin Adı: KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr.Gamze Akbulut, Doç.Dr.Hilal Yıldıran
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Klinik beslenmede sorunu olan hastanede yatan hastaların beslenme durumunu değerlendirebilme
Karşılaşılan beslenme sorununa ilişkin beslenme tedavisinde değişiklik yapabilme
Klinikte vaka izlemi konusunda deneyim kazanabilme
Klinikte vakanın beslenme tedavisinde deneyim kazanma
Klinikte pratik uygulamalarda deneyim kazanma




 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
   Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde ve uygulama şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin ön koşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Klinikte beslenme durumunun saptanması
2. Hafta  Klinikte beslenme durumunun saptanması
3. Hafta  Hasta beslenmesinde sık karşılaşılan sorunlar
4. Hafta  Vaka çözümleri
5. Hafta  Vaka çözümleri
6. Hafta  Vaka çözümleri
7. Hafta  Ara Sınav
8. Hafta  Vaka çözümleri
9. Hafta  Vaka çözümleri
10. Hafta  Klinikte vaka izlemi-Yetişkin
11. Hafta  Klinikte vaka izlemi-Yetişkin
12. Hafta  Vaka sunumu-Yetişkin
13. Hafta  Klinikte vaka izlemi-Çocuk
14. Hafta  Klinikte vaka izlemi-Çocuk
15. Hafta  Vaka sunumu-Çocuk
16. Hafta   Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  -Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. -Uluslararası beslenme ve diyet dergileri, pediatri dergileri (J Inherit Metab Dis, Pediatrics, European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar -Fomon SJ, Nutrition of Normal Infants, Mosby St Luis, 1993. -Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000. -Burnial W, Cale TJ et al. Child and Adolescent Obesity, 2002. -Stipanuk MH, Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 2000. -Bowman BA and Russell RM (eds). Present Knowledge in Nutrition, eight edition, ILSI Press,Washington DC, 2001. -Acosta PB, Yannicelli S. The Ross Metabolic Formula System Nutrition Support Protocols, 3rd Ed, Ohio, 1997. -Clinical Paediatric Dietetics Vanessa Shaw, Lawson M, Blackwell Scientific Publications, 1994. -Pediatri. Olcay Neyzi, Türkan Ertuğrul, Nobel Tıp Kitabevi, 2002.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, soru-yanıt, gösterme, uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
2
20
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
2
2
4
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
3
15
 Materyal tasarlama, uygulama
1
6
6
 Rapor hazırlama
1
6
6
 Sunu hazırlama
1
5
5
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
3
3
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
5
5
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
75
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X