GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
YEME DAVRANIŞI BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ/BES321
Dersin Adı: YEME DAVRANIŞI BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 5 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Bölüm Başkanlığı
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://sbf.gazi.edu.tr/
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  beslenme.diyet@gmail.com
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Yeme davranışı bozukluklarının beslenme tedavisi hakkında güncel bilgiler edinebilme ve beslenme tedavi programlarını geliştirebilme
Anoreksiya nervozanın beslenme tedavisinin öğrenilmesi
Blumia nervozanın beslenme tedavisinin öğrenilmesi
Başka türlü sınıflandırılamayan yeme bozukluklarının beslenme tedavisinin öğrenilmesi
Ortoreksiya Nervoza tanımı ve beslenme tedavisinin öğrenilmesi




 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
   Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
   Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
   Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Yeme davranışı bozukluklarının tanımı, risk faktörleri ve sınıflandırılması
2. Hafta  Anoreksiya nervoza tanımı ve komplikasyonları
3. Hafta  Anoreksiya nervozanın beslenme tedavisi
4. Hafta  Blumia nervoza tanımı ve komplikasyonları
5. Hafta  Blumia nervozanın beslenme tedavisi
6. Hafta  Anoreksiya ve Blumia nervoza vaka çözümleri
7. Hafta   Ara Sınav
8. Hafta  Başka türlü sınıflandırılamayan yeme bozuklukları
9. Hafta  Başka türlü sınıflandırılamayan yeme bozukluklarının beslenme tedavisi
10. Hafta  Ortoreksiya Nervoza tanımı ve beslenme tedavisi
11. Hafta  Özel gruplara özgü yeme davranışı bozukluklarına yaklaşım –Çocuk ve adölesan
12. Hafta  Özel gruplara özgü yeme davranışı bozukluklarına yaklaşım – Yetişkin ve sporcu
13. Hafta   Seminer sunumları-I
14. Hafta  Seminer sunumları-II
15. Hafta  Seminer sunumları-III
16. Hafta   Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1. Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000. 2. Prof.Dr. Perihan Arslan, Prof.Dr. Nazan Bozkurt, Prof.Dr. Nilgün Karaağaoğlu, Doç.Dr. Seyit Mercanlıgil, Dr. Sema Açık Erge.Yeterli- Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama Rehberi. İkinci Baskı,Özgür Yayınları, İstanbul, 2003. 3. Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-IV) 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
   Anlatım, soru-yanıt, gösterme, uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
   YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
0
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
7
3
21
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
2
4
8
 Sunu hazırlama
2
4
8
 Sunum
1
2
2
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
4
4
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
4
4
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
75
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X