GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ/BES415
Dersin Adı: BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 7 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç. Dr. Adviye Gülçin SAĞDIÇOĞLU CELEP
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/gulcincelep
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  gulcincelep@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların metabolizmasını öğrenebilme
Besin, besin-ilaç ve besin ögesi-ilaç etkileşimlerini öğrenebilme
İlaçların beslenme üzerine etkilerini değerlendirebilme
İlaç tedavisi alan kişilerde beslenme programları uygulayabilme
Besin olmayan maddelerle ile ilaç etkileşimini öğrenebilme
Kronik hastalıklarda beslenme tedavisinin ilaç metabolizması üzerine olan etkisini öğrenebilme



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
   Bu dersin ön koşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
   Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçları tanıma
2. Hafta  Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçları tanıma
3. Hafta  Ödevlerin belirlenmesi
4. Hafta  Çeşitli hastalıklarda kullanılan ilaçların beslenme tedavisine etkisi/beslenme tedavisinin ilaçlara etkisinin değerlendirilmesi
5. Hafta  Çeşitli hastalıklarda kullanılan ilaçların beslenme tedavisine etkisi/ beslenme tedavisinin ilaçlara etkisinin değerlendirilmesi
6. Hafta  Çeşitli hastalıklarda kullanılan ilaçların beslenme tedavisine etkisi/ beslenme tedavisinin ilaçlara etkisinin değerlendirilmesi
7. Hafta  Çeşitli hastalıklarda kullanılan ilaçların beslenme tedavisine etkisi/ beslenme tedavisinin ilaçlara etkisinin değerlendirilmesi
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Makro ve mikro besin ögelerinin kullanılan ilaçlar üzerine metabolik etkileri
10. Hafta  Makro ve mikro besin ögelerinin kullanılan ilaçlar üzerine metabolik etkileri
11. Hafta  Makro ve mikro besin ögelerinin kullanılan ilaçlar üzerine metabolik etkileri
12. Hafta  Ödevlerin değerlendirilmesi
13. Hafta  Ödevlerin değerlendirilmesi
14. Hafta  Ödevlerin değerlendirilmesi
15. Hafta  Ödevlerin değerlendirilmesi
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Nutirition, food and Drug Interactions in Man Debry G.(Eds). Karger. Basel, Munchen Roe D. A. Drug and Nutrient Interactions.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
1
5
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
15
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
1
4
4
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
1
8
8
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
1
6
6
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
76
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X