GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
SEÇMELİ: YAŞLILIKTA BESLENME/BES 315
Dersin Adı: SEÇMELİ: YAŞLILIKTA BESLENME
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 5 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr. Nilüfer Acar Tek
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  www.gazi.edu.tr/~ntek
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  ntek@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenir
Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda bilgi sahibi olur
Kronik hastalıkların önlenmesini, tedavisini sağlayacak beslenme bilgilerine sahip olur
Bu yaş grubunda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir
Yaşlılarda sıklıkla gözlenen hastalıklar ve nedenlerini öğrenir
Yaşlanma sonucu oluşan fiziksel ve fizyolojik değişimleri öğrenir



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili tanımlar
2. Hafta  Yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili tanımlar
3. Hafta  Yaşlılıkta oluşan fizyolojik değişiklikler
4. Hafta  Yaşlılıkta oluşan fizyolojik değişiklikler
5. Hafta  Yaşlanma sonucu oluşan sosyal değişimler
6. Hafta  Yaşlılarda enerji ve besin ögesi gereksinmesi
7. Hafta  Yaşlılarda enerji ve besin ögesi gereksinmesi
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
10. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
11. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
12. Hafta  Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilme yöntemleri
13. Hafta  Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilme yöntemleri
14. Hafta  Yaşlılıkta yaşam kalitesinin artırılması ve sağlığın korunması
15. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1. Bales CW. et al. handbook of clinical nutrition and aging,2009.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme,
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
80
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
13
2
26
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
3
2
6
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
3
12
 Materyal tasarlama, uygulama
1
2
2
 Rapor hazırlama
2
2
4
 Sunu hazırlama
1
3
3
 Sunum
1
2
2
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
4
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
7
7
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
70
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
2.8
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X