GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II/BES 308
Dersin Adı: TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
   Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç. Dr. Saniye BİLİCİ
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  websitem.gazi.edu.tr/site/sgbilici
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   sgbilici@gmail.com
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Ticari işletmelerde toplu beslenme ilkelerine ilişkin bilgi edinebilme.
Ticari işletmelerde kullanılan araç gereçleri tanıyabilme.
Ticari işletmelerde kullanılan uygun pişirme yöntemlerini öğrenebilme.
Ticari işletmelerde kullanılan hazırlama yöntemlerini öğrenebilme.
Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetim ve denetimi yapabilme.
Maliyet kontrolü becerisi kazanabilme.



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  BES 307 kodlu dersin alınması zorunludur.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  BES 314-MENÜ PLANLAMA VE SERVİSİ
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler
2. Hafta  Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler
3. Hafta  İşletmelerde organizasyon/ mutfak personel
4. Hafta  İşletmelerde organizasyon/ mutfak personel
5. Hafta  Ticari işletmelerde mutfak/restoran planı
6. Hafta  Ticari işletmelerde mutfak/restoran planı
7. Hafta  Geniş çapta hazırlama yöntemleri
8. Hafta  Geniş çapta hazırlama yöntemleri
9. Hafta  Ara Sınav
10. Hafta  Pişirme ve servis yöntemleri
11. Hafta  Hijyen / HACCP
12. Hafta  Hijyen / HACCP
13. Hafta  Maliyet kontrolü
14. Hafta  Maliyet kontrolü
15. Hafta  Maliyet kontrolü
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1-Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004 2-Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An A
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Literatür tarama, Proje
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
13
3
39
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
2
3
6
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
2
4
 Materyal tasarlama, uygulama
5
3
15
 Rapor hazırlama
2
6
12
 Sunu hazırlama
1
7
7
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
6
12
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
108
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.32
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X