GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ/BES 306
Dersin Adı: TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr.Nilüfer Tek
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/ntek
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  betkoksal@yahoo.com; ntek@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Dünyada ve ülkemizde önemli beslenme sorunları ve epidemiyolojilerini öğrenir
Besin ve beslenme plan ve politikalraı hakkında bilgilenir.
Protein enerji malnutrisyonu ve epidemiyolojisi ve büyümenin izlenmesini bilir
Şişmanlık, Diyet ile İlişkili Kronik Hastalıklar ve Epidemiyolojini bilir.
Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve Epidemiyolojisi (A vitamini,D vitamini Folik asit,iyot,çinko)bilir.
Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisini bilir.



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Beslenme Sorunları,
2. Hafta  Besin ve Beslenme Politikaları
3. Hafta  PEM ve Epidemiyolojisi,
4. Hafta  Büyümenin İzlenmesi
5. Hafta  Şişmanlık, Diyet ile İlişkili Kronik Hastalıklar ve Epidemiyoloji
6. Hafta  Şişmanlık, Diyet ile İlişkili Kronik Hastalıklar ve Epidemiyoloji
7. Hafta  Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisi
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve Epidemiyolojisi (A vit., Folik asit,iyot,çinko)
10. Hafta  Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve Epidemiyolojisi (A vit., Folik asit,iyot,çinko)
11. Hafta  Diş Çürükleri ve Epidemiyolojisi,
12. Hafta  Rikets, Osteomalasia, Osteoporoz
13. Hafta  Yaşlı ve İşçi Beslenmesi, Afet Durumunda Beslenme
14. Hafta  Besin Zenginleştirme ve Suplemantasyon
15. Hafta  Genel Tartışma
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Pekcan G. (2012). Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. Gibson RS. (2005). Principles of Nutritional A
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
80
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
7
1
7
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
7
2
14
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
7
2
14
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
109
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.36
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X