GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ II/BES 302
Dersin Adı: BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ II
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr.Efsun KARABUDAK
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/efsunkarabudak
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  efsunkarabudak@gmail.com
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Öğrencinin besin kalitesini etkileyen etmenler ve subjektif değerlendirmede kullanılan yöntemleri öğrenebilmesi.
Öğrencinin fonksiyonel besinler ve bileşiklerin sağlık üzerindeki etkilerini öğrenebilmesi.
Öğrencinin genetik modifiye besin kavramını ve sağlık üzerindeki etkilerini öğrenebilmesi.
Öğrencinin et ve ürünlerinin kimyasal yapısını ve teknolojilerini öğrenebilmesi.
Öğrencinin süt ve ürünlerinin kimyasal yapısı ve teknolojilerini öğrenebilmesi.
Öğrencinin sebze ve meyvelerin kimyasal yapısını öğrenebilmesi.
Öğrencinin tahılların kimyasal yapısını öğrenebilmesi.
Öğrencinin çay, kahve,kakao ve çikolatanın kimyasal yapısını öğrenebilmesi.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin alınabilmesi için BES 301 dersinin alınması şarttır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Besin kalitesini etkileyen etmenler ve subjektif değerlendirmede kullanılan yöntemler
2. Hafta  Besin kalitesini etkileyen etmenler ve subjektif değerlendirmede kullanılan yöntemler
3. Hafta  Fonksiyonel besinler
4. Hafta  Pre, pro ve simbiyotikler
5. Hafta  Genetik modifiye besinler
6. Hafta  Soya
7. Hafta  Ara Sınav
8. Hafta  Sebze ve Meyveler
9. Hafta  Yumurta
10. Hafta  Süt ve süt ürünleri
11. Hafta  Et ve ürünleri
12. Hafta  Tahıllar
13. Hafta  Çay, kahve
14. Hafta  Kakao ve Çikolata
15. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  • Yücecan , S., Baykan, S., (1981). Besin Kimyası, Besin Kontrol ve Analizleri, MEB Mesleki ve Teknik Öğretim Kitapları Etüt ve Programları, Ank
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
30
 Ödev
2
5
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
10
 Pratik
5
10
 Quiz
5
5
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
13
2
26
 Haftalık uygulamalı ders saati
13
2
26
 Okuma Faaliyetleri
9
2
18
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
2
4
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
8
2
16
 Sunu hazırlama
1
8
8
 Sunum
1
1
1
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
10
20
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
12
12
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
131
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.24
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X