GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ/BES 303
Dersin Adı: ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 5 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Dr. Emine Yassıbaş
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/eyassibas
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  eyassibas@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Bebeklerin beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme tedavisi planlamayı öğrenebilme
Okul öncesi çocuklarda beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme planlamayı öğrenebilme
okul çağı çocukları ve adölesanlarda beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme planlamayı öğrenebilme
Gebe bireylerin beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme planlamayı öğrenebilme
Emziklilerin beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme planlamayı öğrenebilme
Prematüre bebeklerin beslenmeye ilişkin gereksinimleri ve buna uygun beslenme planlamayı öğrenebilme
Bebek formulalarının özellikleri ve kullanım alanlarını öğrenebilme


 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  BES 304-ÇOCUK HASTALIKLARINDA BESLENME
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Dünyada ve Türkiye’de Çocuk Beslenmesi’nin Önemi
2. Hafta  Gebelik Fizyolojisi, Sorunları, Gereksinmesi ve Beslenmesi
3. Hafta  Gebelik Fizyolojisi, Sorunları, Gereksinmesi ve Beslenmesi
4. Hafta  Emziklilik Fizyolojisi, Sorunları, Gereksinimleri
5. Hafta  Emziklilik Fizyolojisi, Sorunları, Gereksinimleri
6. Hafta  Beslenme ve Mental Gelişim
7. Hafta  Vize Sınavı
8. Hafta  0-1 Yaş Grubu Çocukların Özellikleri, Gereksinimleri, Anne sütünün önemi
9. Hafta  Prematüre Bebek Beslenmesi
10. Hafta  Çocuk Mamaları ve Özellikleri
11. Hafta  Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuğunun Beslenmesi
12. Hafta  Adolesan Çağı Beslenmesi
13. Hafta  Çocukluk ve Adolesan Çağı Şişmanlığı, Sorunları ve Diyet Tedavisi
14. Hafta  Vaka sunumları
15. Hafta  Vaka sunumları
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  * Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. * Suskind, R.M., Suskind, L.L., (1993). Textbo
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma, Literatür tarama, Proje/Alan Çalışması
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
20
 Ödev
0
0
 Uygulama
1
10
 Projeler
1
10
 Pratik
0
0
 Quiz
5
10
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
5
4
20
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
4
20
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
1
6
6
 Sunu hazırlama
1
6
6
 Sunum
1
2
2
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
9
9
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
127
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X