GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME İLKELERİ II/BES 202
Dersin Adı: BESLENME İLKELERİ II
Dersin Kredisi: 4 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 4 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr.Makbule GEZMEN KARADAĞ
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/mgezmen
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  mgezmen@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Öğrencinin, verilen ders kapsamı çerçevesinde ortak sorunları tartışabilmesi
Konularla ilgili basit uygulamalar yaparak deney ve teorinin nasıl bağdaşacağı konusunda bilgi sahibi olabilmesi
Genel beslenme ilkelerini öğrenebilmesi
Besinleri mikro besin öğesi açısından değerlendirebilmesi
Sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki öneminin kavranabilmesi
Besin hazırlama, pişirme ve işleme tekniklerinin öğrenilmesi



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde ve laboratuvar uygulamaları şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu olan BES 201 dersinin alınması zorunludur.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Beslenme İlkeleri II dersine genel bakış
2. Hafta  Su ve elektrolitler, mineraller(Sodyum, Potasyum, Klor)
3. Hafta  Mineraller-devam (Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Kükürt)
4. Hafta  Mineraller-devam (Demir, Bakır, İyot, Flor)
5. Hafta  Mineraller-devam (Çinko, Mangan, Krom ve diğ.)
6. Hafta  Ara Sınav
7. Hafta  Vitaminler(A, D, E, K)
8. Hafta  Vitaminler-devam (B1, B2, Niasin)
9. Hafta  Vitaminler-devam (B6, B12, Folik asit)
10. Hafta  Vitaminler-devam(C vitamini ve diğerleri)
11. Hafta  Besinleri işleme yöntemleri
12. Hafta  Ara Sınav
13. Hafta  Besin tüketim kayıtlarının sunumu-1
14. Hafta  Besin tüketim kayıtlarının sunumu-2
15. Hafta  Besin tüketim kayıtlarının sunumu-3
16. Hafta  Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1. Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. 2.Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, soru-yanıt, gösterme, uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
20
 Ödev
0
0
 Uygulama
1
10
 Projeler
1
5
 Pratik
0
0
 Quiz
5
5
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
13
2
26
 Haftalık uygulamalı ders saati
13
4
52
 Okuma Faaliyetleri
10
2
20
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
2
8
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
10
1
10
 Sunu hazırlama
1
8
8
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
7
14
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
151
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X