GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
GENEL MİKROBİYOLOJİ/MİK 201
Dersin Adı: GENEL MİKROBİYOLOJİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 3 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  İlgili Bölüm Öğretim Elemanları
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  sbf.gazi.edu.tr
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  sbf@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
İnsanlarda lokal veya sistemik infeksiyonlara neden olan bakteri, mantar ve virüsleri sınıflandırabilme
Normal vücut florasını oluşturan mikroorganizmaları sayabilme
Sterilizasyon, dezenfeksiyon işlemlerinin sayabilme
Mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar) neden olduğu infeksiyon hastalıklarını ayırt edebilme
Mikroorganizmaların patogenezini açıklayabilme
Mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyon hastalıklarında hastadan örnek alma ve tanı testleri için transport prensiplerini açıklayabilme
Mikroorganizmalara tanı amacı ile uygulanan testleri sayabilme
İmmün sistem hücrelerini sayabilme
Mikroorganizmalara karşı oluşan immün sistem yanıtlarını açıklayabilme
Aktif ve pasif bağışıklık yöntemlerini sayabilme
 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe kapsam ve sınıflandırma
2. Hafta  Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe kapsam ve sınıflandırma
3. Hafta  Mikroorganizmaların yapısı
4. Hafta  Mikroorganizmaların yapısı
5. Hafta  Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi
6. Hafta  Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi
7. Hafta  Ara sınav
8. Hafta  Konak mikroorganizma ilişkileri
9. Hafta  Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
10. Hafta  Enfeksiyon hastalıklarının tanısı
11. Hafta  Mikroorganizmalar ve yaptıkları enfeksiyonlar
12. Hafta  Mikroorganizmalar ve yaptıkları enfeksiyonlar
13. Hafta  Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri
14. Hafta  Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri
15. Hafta  Aşılar, bağışık serumlar
16. Hafta  Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1. Genel Mikrobiyoloji kitapları 2. Ulusal ve uluslar arası dergiler
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
3
3
9
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
6
2
12
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
2
4
8
 Sunum
3
5
15
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
1
1
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
1
1
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
102
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X