GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI/BES 312
Dersin Adı: BESİN KONTROLÜ VE MEVZUATI
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr.Makbule GEZMEN KARADAĞ
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/mgezmen
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  mgezmen@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrayabilme
Besin güvenliğinin amacını öğrenme
Ülkemizdeki yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olabilme
Dünyadaki yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olabilme
Risk analizini öğrenme
Besinlerle ilgili yasal düzenlemeden sorumlu kuruluşları öğrenebilme



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Besin Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2. Hafta  Dünyada ve Türkiye’de Besin Kontrolü
3. Hafta  Besin Kontrolü ile ilgili Yasalar-1
4. Hafta  Besin Kontrolü ile ilgili Yasalar-2
5. Hafta  Besin Tebliğleri-1
6. Hafta  Besin Tebliğleri-2
7. Hafta  Besin Tebliğleri-3
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Gözlem Laboratuvarı Gezisi-1
10. Hafta  Gözlem Laboratuvarı Gezisi-2
11. Hafta  Gıda Katkı Maddeleri ve İlgili Yasal Düzenlemeler
12. Hafta  Risk Analizleri, Besinlerin Işınlanması ve İlgili Yasal Düzenlemeler
13. Hafta  Pestisitler, Bitki Gelişimini Düzenleyiciler, Anabolizan Maddeler ve İlgili Yasal Düzenlemeler
14. Hafta  Metalik Bulaşmalar, Plastik Monomerleri, Deterjanlar ve İlgili Yasal Düzenlemeler
15. Hafta  Organik Besinler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İlgili Yasal Düzenlemeler
16. Hafta  Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  •Yasal Düzenlemelerin Yayınlandığı Resmi Gazeteler •Codex Alimentarius. •Türk Gıda Mevzuatı, 2012
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
4
3
12
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
4
16
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
2
1
2
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
6
6
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
77
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır.X
2
Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.X
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir.X
6
Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.X
7
Mesleki etik bilincine sahiptir.X
8
İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır.X
9
Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular.X
10
Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır.X
11
Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir.X
12
İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin anatomisi, fizyolojisi, işleyişi ve sürdürülmesine yönelik kavramlara sahiptir.X