GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
GIDA GÜVENLİĞİ VE POLİTİKALARI/5950017
Dersin Adı: GIDA GÜVENLİĞİ VE POLİTİKALARI
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/fugen
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  fugen@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Dersi tamamlayan öğrenci gıda güvenliğini tehdit eden faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
Bu faktörleri nasıl ortadan kaldıracağını öğrenir.
Gıda güvenliğinin sağlanması için uyulması gereken kuralları ve yaptırımları öğrenir.
Yönetmelikler hakkında fikir sahibi olur.





 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
2. Hafta  Gıda bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve biyokimyasal faktörler.
3. Hafta  Gıda gruplarında bozulmaya neden olan başlıca mikroorganizmalar.
4. Hafta  Gıda güvenliğinde personelin kişisel hijyeni; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu.
5. Hafta  Gıda güvenliği yönünden satın alma, işleme, taşıma ve depolanmanın önemi.
6. Hafta  Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması
7. Hafta  Yiyecek içecek işletmelerinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Gıda güvenliği açısından etkili iş akım tablolarının hazırlanması.
10. Hafta  Gıda güvenliği çerçevesinde ISO standardının irdelenmesi
11. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
12. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
13. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
14. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
15. Hafta  Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Durlu-Özkaya F., Coşansu S. ve Ayhan K. 2013. Her yönüyle gıda. Sidas Medya Ltd. Şti. Gıda Yönetimi ve Kalite Sistemleri, Prof. Dr. Topal – 1996 Ayhan K. Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar: Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. 2. Baskı. Ankara: Sim Matbaacılık Ltd. Şti., 2000:37-80. Ünlütürk A, Turantaş F. Mikroorganizma Gıda İlişkileri: Ünlütürk A, Turantaş F. (eds). Gıda Mikrobiyolojisi. 1. Baskı. İzmir: Mengi tan Basımevi, 1998: 3-9. Tunçel G. Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları: Ünlütürk A., Turantaş F. eds. Gıda Mikrobiyolojisi. 1. Baskı. İzmir: Mengi tan Basımevi, 1998: 45-52. Durlu-Özkaya F., Cömert M. 2008. Gıda Zehirlenmelerinde Etken Faktörler. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 2008; 65 (3): 149-158 Alanla ilgili makaleler, tezler.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
0
 Ödev
2
80
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
16
3
48
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
2
8
16
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
8
16
 Materyal tasarlama, uygulama
2
8
16
 Rapor hazırlama
2
8
16
 Sunu hazırlama
2
8
16
 Sunum
2
8
16
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
8
16
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
8
16
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
176
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.X
2
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.X
3
İleri düzeyde farklı araştırma yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgiye sahiptir.X
4
Bireysel olarak İleri düzeyde araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak yeni bilgiler üretebilme becerisine, yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme becerisine sahiptir.X
5
Kültürel değerleri bilimsel olarak sunabilir.X
6
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında sorun ve gereksinimler temelinde yeni üretim modelleri geliştirebilme becerisine sahiptir, alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı geliştirir.X
7
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili güncel gelişmeleri ve bilgileri hizmet verdiği insanlar ve toplum yararına kullanır.X
8
Bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına uygular; özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.X
9
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.X
10
Yiyecek içecek sektörüne yönelik danışmanlık hizmeti verir, proje tasarlar, yazar ve yönetir.X
11
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına yönelik yaptığı çalışmalarda doğru istatistiksel yöntemleri seçer ve uygular, doğru yorumlar; analiz ve sentez yapar.X
12
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki diğer disiplinler ile çalışabilme deneyimine sahiptirX
13
Bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayarak, özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirir ve alandaki ilerlemeye katkıda bulunur.X
14
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ve yakın disiplinler ile ilgili bilimsel çalışma yaparak ve yayımlayarak alandaki bilginin sınırlarını genişletir.X
15
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.X
16
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirerek mesleki/akademik ortamlarda aktarır.X
17
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.X
18
Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.X
19
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.X
20
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.X