GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İSTATİSTİKSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ/5150049
Dersin Adı: İSTATİSTİKSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Nezir KÖSE
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/nezir
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  nezir@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
İstatistiki teknikler kullanılarak veri analizinin yapılabilmesi
SPSS paket programının kullanılması







 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  İstatistiğe Giriş
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Betimsel İstatistiksel
2. Hafta  Temel Olasılık
3. Hafta  Rastgele değişkenler
4. Hafta  Bazı Önemli Kesikli Olasılık Dağılımları
5. Hafta  Normal Dağılım ve Diğer Sürekli Dağılım
6. Hafta  Örnekleme Dağılımları
7. Hafta  Örnekleme Yöntemleri
8. Hafta  Problem Saati
9. Hafta  Güven aralığı
10. Hafta  Tek Örnek Hipotez Testi
11. Hafta  İki Örneklem Testleri
12. Hafta  Tek Faktör Varyans Analizi
13. Hafta  Doğrusal Regresyon Analizi
14. Hafta  Çoklu Regresyon
15. Hafta  SPSS Uygulamaları
16. Hafta  SPSS Uygulamaları
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1. Berenson, M. L., D.M. Levine, and T. C. Krehbiel (2006), Basic Business Statistics, Pearson Prentice Hall, New jersey. 2. Ünver, Ö., H. Gamgam ve B. Altunkaynak (2011), Temel İstatistik Yöntemler, Seçkin Yayıncılık, Ankara
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
12
3
36
 Haftalık uygulamalı ders saati
2
3
6
 Okuma Faaliyetleri
14
2
28
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
12
2
24
 Materyal tasarlama, uygulama
14
1
14
 Rapor hazırlama
12
2
24
 Sunu hazırlama
12
2
24
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
7
2
14
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
7
2
14
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
187
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.48
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli ileri düzey bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen faaliyetlerinden ortaya çokan gelir-gider unsurlarını ve bilançolarındaki varlık ve kaynak kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, yorumlayabilme,i bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, stratejiler oluşturabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama,X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp ulusal ve uluslararsı boyutta uygulayabilme
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini ve bu kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini analiz etme
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme
7
İşletmenin alanlarında edindiği ileri düzey bilgi ve becerileri yaşamboyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlayacak politikaları oluşturma, ulusal ve uluslararsı para ve sermaye piyasalarını ve bu piyasalarda işlem gören finansal araçları analiz edebilme, izleyebilme, piyasalarda ortaya çıkan değişmeleri ulusal ve uluslararsı boyutta değerlendirebilme
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme becerisine sahip olma
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olma
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma