GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER/BDB-2210
Dersin Adı: PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 2 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Fermentasyon, mikrobiyota, probiyotikleri ve prebiyotikleri ve ilgili kavramları öğrenebilmek
Laktobasillerin ve Bifidobakter gibi probiyotiklerin önemini anlamak,
Proiyotik gıdalar ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgileri öğrenmek
Endüstriyel probiyotikler ve prebiyotikler hakkında bilgi sahibi olmak

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Probiyotiklerin tarihçesi
2. Hafta  Probiyotik gıdalar, fermentasyon
3. Hafta  İnsan mikrobiyotası
4. Hafta  Probiyotikler ve immünite (GALT)
5. Hafta  Probiyotik mikroorganizmalar ve özellikleri
6. Hafta  Prebiyotikler, simbiyotikler ve sağlık üzerindeki etkileri
7. Hafta   Ara sınav
8. Hafta   Probiyotiklerin antimikrobiyal etkileri
9. Hafta  Probiyotiklerin metabolitleri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri
10. Hafta  Probiyotikler ve hastalıklarda kullanım durumları (İshal, atopik dermatit, alerji)
11. Hafta  Probiyotikler ve hastalıklarda kullanım durumları (Konstipasyon, bağırsak hastalıkları...)
12. Hafta  Araştırmalarda kullanılan moleküler teknikler
13. Hafta  Probiyotik ve prebiyotik kullanımının güvenilirliği
14. Hafta  Probiyotikler ve prebiyotiklerin gelecekteki durumları
15. Hafta  Güncel gelişmeler ve yayınların incelenmesi
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
7
5
35
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
6
6
36
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
2
6
12
 Sunu hazırlama
3
6
18
 Sunum
1
8
8
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
9
9
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
156
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.24
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.X
2
Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.X
3
Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.X
4
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
5
Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.X
6
Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.X
7
Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.X
8
Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.X
9
Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X
10
Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ederX
11
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.X
12
Çalışmalarını kalite yönetim süreçlerine uygun yürütür.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. A. Gülçin SAĞDIÇOĞLU CELEP)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/gulcincelep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   ( gulcin.celep@gmail.com)