GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİNLERİ KORUMA YÖNTEMLERİ/BDB-1270
Dersin Adı: BESİNLERİ KORUMA YÖNTEMLERİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Besinlerin bileşimi ve kalite kriterlerini öğrenebilme
Besinlerin bozulma nedenlerini kavrayabilme
Besinleri koruma yöntemlerini öğrenebilme
Besin muhafaza yöntemlerindeki teknolojik gelişmeleri takip edebilme
Besinleri depolama sistemlerini öğrenebilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Giriş
2. Hafta  Besinlerin bileşimi, özellikleri ve genel bozulma nedenleri
3. Hafta  Süt ve ürünlerinin bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
4. Hafta  Et ve yumurtanın bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
5. Hafta  Tahılların bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
6. Hafta  Kurubaklagillerin bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
7. Hafta  Meyve ve sebzelerin bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
8. Hafta  Yağların bileşimi, kalite kriterleri, bozulma nedenleri
9. Hafta  Ara sınav
10. Hafta  Besinleri saklama yöntemleri (Dondurarak)
11. Hafta  Besin saklama yöntemleri (Konserve)
12. Hafta  Besin saklama yöntemleri (Kurutarak)
13. Hafta  Besin saklama yöntemleri (Işınlama, kimyasallarla)
14. Hafta  Besinleri depolama sistemleri
15. Hafta  Seminer Sunumları
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
2
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
30
 Pratik
1
10
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
7
4
28
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
1
14
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
7
2
14
 Sunu hazırlama
10
2
20
 Sunum
2
2
4
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
15
15
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
143
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.72
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.X
2
Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.X
3
Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.X
4
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
5
Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.X
6
Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.X
7
Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.X
8
Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.X
9
Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X
10
Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ederX
11
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.X
12
Çalışmalarını kalite yönetim süreçlerine uygun yürütür.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. Yasemin Akdevelioğlu)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.websitem.gazi.edu.tr/site/ydemirci)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ydemirci@gazi.edu.tr)