GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER/BDB-2200
Dersin Adı: BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 7
Dersin Yarıyılı: 2 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Antropometrinin tanımı ve içeriği ile kullanım alanlarını öğrenebilme
Hasta ve sağlıklı bireylerin çeşitli antropometrik ölçümlerini doğru bir şekilde, tekniğine uygun olarak ölçme bilgi ve becerisi kazanabilme
Hasta ve sağlıklı bireylerde vücut bileşimi saptama yöntemlerini kavrayabilme.
Tüm antropometrik ölçümleri spesifik gruplara özgü olarak değerlendirebilme
Laboratuvar yöntemler ile hasta ve sağlıklı bireylerin vücut bileşimini saptayabilme.
Antropometrik yöntemler ile hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunu saptayabilme.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze ve pratik uygulamalı eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Antropometrinin tanımı ve içeriği
2. Hafta  Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan antropometrik yöntemler
3. Hafta  Vücut Ağırlığı ve Boy Uzunluğu ve Değerlendirilmesi I
4. Hafta  Vücut Ağırlığı ve Boy Uzunluğu ve Değerlendirilmesi II
5. Hafta  Beden Kütle İndeksi (BKİ)
6. Hafta  Vücut Bileşiminin Saptanması I
7. Hafta  Vücut Bileşiminin Saptanması II
8. Hafta  Deri Kıvrım Kalınlığının Ölçülmesi
9. Hafta  Çevre Ölçümleri
10. Hafta  Uzunluk ölçümleri
11. Hafta  Laboratuar Yöntemlerle Vücut Bileşiminin Saptanması
12. Hafta  Biyoelektrik impedans analizi
13. Hafta  Biyoelektrik impedans analizi
14. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
10
 Ödev
2
10
 Uygulama
2
20
 Projeler
1
10
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
8
2
16
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
4
40
 Materyal tasarlama, uygulama
6
3
18
 Rapor hazırlama
2
7
14
 Sunu hazırlama
6
4
24
 Sunum
6
2
12
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
170
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.8
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.X
2
Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.X
3
Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.X
4
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
5
Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.X
6
Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.X
7
Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.X
8
Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.X
9
Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X
10
Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ederX
11
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.X
12
Çalışmalarını kalite yönetim süreçlerine uygun yürütür.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Eda Köksal)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (http://websitem.gazi.edu.tr/site/edakoksal)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (edakoksal@gazi.edu.tr , betkoksal@yahoo.com)