GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
AFET DURUMLARINDA BESLENME HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ/BDB-2080
Dersin Adı: AFET DURUMLARINDA BESLENME HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 7
Dersin Yarıyılı: 2 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Afet durmlarında besin gereksinimlerini öğrenir.
Afet durumlarında yapılacak beslenme ve sağlık hizmetlerini öğrenir.
Sorunlara yönelik çözüm üretebilir.
Afet durmunda beslenme servisinin organizasyonu hakkında bilgilenir
Bulaşıcı hastakılardan korunma, tedavi ve kontrolünü öğrenir
Afetlerde beslenme durumunun değerlendirilmesi ve taranması hakkında bilgi kazanır.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüzyüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Afet durumlarında beslenme gereksinimleri
2. Hafta  Yeterli besine ulaşımın ve alımın izlenmesi
3. Hafta  Genel kuru gıda rasyonu dağılımlarının düzenlenmesi
4. Hafta  Genel kuru gıda rasyonu dağılımlarının düzenlenmesi
5. Hafta  Büyük ölçekli pişmiş yemek dağıtımı
6. Hafta  Büyük ölçekli pişmiş yemek dağıtımı
7. Hafta  Afetlerde Protein-enerji malnütrisyonu
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Afetlerde mikronutrient eksikliği ve beslenme yardımı
10. Hafta  Afet durumlarında beslenme durumunun değerlendirilmesi ve izlemi
11. Hafta  Afet Durumlarında beslenme hizmetlerinin organizasyonu
12. Hafta  Farklı yaş ve fizyolojik durumdaki afetzelere yönelik beslenme uygulamaları
13. Hafta  Afet durumlarında görülen yaygın sağlık sorunları
14. Hafta  Afetlerde bulaşıcı hastalıkların önlemesi, tedavisi ve kontrolü
15. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
16. Hafta  Final sınavı
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
60
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
7
5
35
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
7
6
42
 Materyal tasarlama, uygulama
1
6
6
 Rapor hazırlama
3
5
15
 Sunu hazırlama
3
5
15
 Sunum
1
8
8
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
167
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.68
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.X
2
Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.X
3
Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.X
4
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
5
Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.X
6
Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.X
7
Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.X
8
Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.X
9
Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X
10
Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ederX
11
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.X
12
Çalışmalarını kalite yönetim süreçlerine uygun yürütür.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Nilüfer Acar Tek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr/~ntek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ntek@gazi.edu.tr)