GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İLERİ BESLENME II/BDB-2010
Dersin Adı: İLERİ BESLENME II
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 9
Dersin Yarıyılı: 2 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Öğrencilerin besinlerin içinde bulunan vitaminlerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizmasını öğrenebilmesi.
Öğrencilerin besinlerin içinde bulunan vitaminlerin organizma tarafından gereksinimleri, aşırı ve dengesiz alım sorunları ve sağlık etkileşimi boyutun
Öğrencilerin su ve elektrolitlerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinimler, aşırı ve dengesiz alım sorunl
Öğrencilerin besinlerin içinde bulunan minerallerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizmasını öğrenebilmesi.
Öğrencilerin besinlerin içinde bulunan minerallerin organizma tarafından gereksinimleri, aşırı ve dengesiz alım sorunları ve sağlık etkileşimi boyutun
Öğrencilerin açlık ve tokluk durumunda değişiklik gösteren mikronutrientleri öğrenebilmesi.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Sindirim sistemi ve metabolik olaylarda mikro besin öğelerinin rolü
2. Hafta  Dönem ödevlerinin belirlenmesi
3. Hafta  Diyetle alınan suyun vücutta kullanılması, eksikliğinde görülebilecek metabolik bozukluklar
4. Hafta  Besinlerle alınan sodyum ve potasyumun vücuttaki fonksiyonları, eksikliğinde gelişebilecek sorunlar
5. Hafta  Besinlerle alınan demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve bakır minerallerinin vücuttaki fonksiyonları
6. Hafta  Besinlerle alınan magnezyum, selenyum ve krom minerallerinin vücuttaki fonksiyonları
7. Hafta  Ara Sınav
8. Hafta  Besinlerle alınan A,D,E,K vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları
9. Hafta  Besinlerle alınan B grubu vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları
10. Hafta  Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları
11. Hafta  Açlık durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri
12. Hafta  Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri
13. Hafta  Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar
14. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
15. Hafta  Dönem ödevlerinin değerlendirilmesi
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
10
 Ödev
5
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
25
 Pratik
0
0
 Quiz
2
5
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
14
3
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
3
42
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
7
3
21
 Sunu hazırlama
15
2
30
 Sunum
2
3
6
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
15
15
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
218
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
8.72
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
9
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Lisans düzeyinde edindiği alana özgü temel bilgileri uzmanlık düzeyinde mesleki ve etik kurallar çerçevesinde uygular.X
2
Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve standartları takip eder.X
3
Alanına özgü değişik araştırma yöntemlerini kullanarak analiz/sentez yapar ve uygun çözüm önerileri geliştirir.X
4
Teknolojik gelişmelere paralel olarak alanıyla ilgili araç-gereçleri kullanır.X
5
Alanında ve disiplinler arası etkileşim içinde ekip üyesi olarak sorumluluk üstlenir.X
6
Özgün bir araştırmayı bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütür.X
7
Alana özgü bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına yönelik yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri geliştirir.X
8
Akademik çalışmalarının çıktılarını akademik ortamlarda sunarak ve yayınlayarak literatüre katkıda bulunur.X
9
Alanı ile ilgili sağlık politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.X
10
Bilimsel ve teknolojik alanların yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ederX
11
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanında ileri düzeydeki ulusal ve uluslararası temel ve güncel bilgileri, uygulamaları takip eder.X
12
Çalışmalarını kalite yönetim süreçlerine uygun yürütür.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. Yasemin Akdevelioğlu)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/ydemirci)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ydemirci@gazi.edu.tr demirciogluy@gmail.com)