GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
KOZMETİK ÜRÜNLERDE KONTAMİNASYON ve KONTROLÜ/FMİ-1040
Dersin Adı: KOZMETİK ÜRÜNLERDE KONTAMİNASYON ve KONTROLÜ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Kozmetik ürünlerde ortaya çıkan mikrobiyal kontaminasyonun kontrolü hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Kozmetik terimler hakkında bilgi sahiptir
Mikrobiyolojik kalite kontrolünde kozmetiklerin sınıflandırılması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Kozmetiklerde bulunan mikroorganizmalar (gram pozitif bakteriler ve mantarlar, Enterobakterler ve gram negatif non-fermentatif basiller)hakkında bilgi
Mikrobiyolojik analizler için kozmetik örneklerin elde edilmesi hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Örneklerin hazırlanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Mikrobiyolojik incelemeler (Aerobik plak sayımı (APS), plaklarda üreyen maya ve küflerin sayımı) hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Kullanılmış ve paketi açılmamış kozmetiklerde bulunan toplam mikroorganizma sayısının gösterilmesi hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Kozmetiklerde kullanılan koruyucular ve mikrobiyal direnç hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Kozmetik ürünler ve ışınlama hakkında bilgi ve beceriye sahiptir

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Kozmetik terimler
2. Hafta  Mikrobiyolojik kalite kontrolünde kozmetiklerin sınıflandırılması
3. Hafta  Kozmetiklerde bulunan mikroorganizmalar (gram pozitif bakteriler ve mantarlar, Enterobakterler ve gram negatif non-fermentatif basiller)
4. Hafta  Mikrobiyolojik analizler için kozmetik örneklerin elde edilmesi
5. Hafta  Örneklerin hazırlanması
6. Hafta  Mikrobiyolojik incelemeler (Aerobik plak sayımı (APS), plaklarda üreyen maya ve küflerin sayımı)
7. Hafta  Anaerobik plak sayımı (sadece talk ve tozlar için)
8. Hafta  Kullanılmış ve paketi açılmamış kozmetiklerde bulunan toplam mikroorganizma sayısının gösterilmesi
9. Hafta  Kozmetiklerde kullanılan koruyucular ve mikrobiyal direnç
10. Hafta  Kozmetik ürünler ve ışınlama
11. Hafta  Mikroskopik inceleme
12. Hafta  mikroorganizma identifikasyonu
13. Hafta  uygun çözücüler
14. Hafta  Kontaminasyon oran hesapları
15. Hafta  Sınav
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
13
3
39
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
5
20
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
5
5
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
8
8
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
100
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
-Test sonuçlarını ve çevresel gözlemleri yorumlayabilme ve değerlendirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Alanında ileri düzeyde kurumsal bilgiye sahiptir.X
2
-Mikrobiyoloji verilere dayalı yorum yapabilme, amaç ve yön tayin edebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.X
3
-Mikrobiyoloji test tekniklerini değerlendirme ve açıklama bilgi ve becerisine sahiptir. Bilginin doğruluğunu değerlendirilmesi için bilgi kaynağı konusunda bilgi sahibidir.X
4
-Aseptik işlemlerin ve sterilizasyon tekniklerinin açıklanması, tartışılması ve özetlenmesi konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. Bilginin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidirX
5
Farmasötik ürünlerlerle ilgili mikroorganizma tip ve kaynaklarının açıklanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir ve yeterli alt yapıya sahiptir.X
6
-Mikroorganizmaların izolasyon ve tanısını belirleyebilme yetkinliğine sahiptir ve bu konuyla ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Alanı ile ilgili ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.X
7
-Sterilizasyon, dezenfeksiyon prensip ve uygulama tekniklerinin belirlenmesinde bilgi ve yetkinliğe sahiptirX
8
-Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik kontrollerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve becerisi vardır. Alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrarX
9
-Farmasötik Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapma yeteneğine ve yetkinliğine sahiptir. Bilimsel verileriX
10
-Hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgili bilgiye sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır. Sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere dayalı lisans düzeyinde niteliklere sahiptir.X
11
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Berrin ÖZÇELİK)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr/)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (berrin@gazi.edu.tr)