GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
STERİLASAZYON VE KONTROLU UYGULAMA/FMİ-1021
Dersin Adı: STERİLASAZYON VE KONTROLU UYGULAMA
Dersin Kredisi: 1 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Öğrenciler bu ders sonunda sterilizasyonun prensipleri hakkında bilgi sahibi olurlar
Genel (yaygın) olarak kullanılan sterilizasyon yöntemlerinin neler olduğu hakkında bilgi sahibi olurlar.
Bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları hakında yeterliliğr sahip olurlar
Steril malzemelerin nasıl saklandığı (depolandığı) hakkında bilgi sahibi olurlar.
Sterilizasyon ve uygulama alanları konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Sterilizasyonda kullanılan aletler konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Güncel sterilizasyon yöntemleri konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Bazı ilaçların ve kozmetiklerin sterilizasyonu ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Sterilizasyon işlemlerinin validasyonu konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Işınlarla sterilizasyon konusunda bilgi ve becerilere sahiptir

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  -Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir -Devam zorunluluğu % 70'dir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Sterilizasyon ve uygulama alanları
2. Hafta  Sterilizasyon ve uygulama alanları
3. Hafta  Sterilizasyonda kullanılan aletler
4. Hafta  Güncel sterilizasyon yöntemleri
5. Hafta  Bazı ilaçların ve kozmetiklerin sterilizasyonu ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
6. Hafta  Arasınav
7. Hafta  Sterilizan etkili dezenfektanlar
8. Hafta  Sterilizasyon işlemlerinin validasyonu
9. Hafta  Aletlerin sterilizasyonu
10. Hafta  Sterilizasyon kontrolü ve önemi
11. Hafta  Diş hekimliği ve yoğun bakım ünitelerinde sterilizasyon
12. Hafta  Sterilizasyon öncesi temizlik
13. Hafta  Işınlarla sterilizasyon
14. Hafta  Final sınavı
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
0
0
 Uygulama
9
10
 Projeler
0
0
 Pratik
9
5
 Quiz
9
5
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
0
0
0
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
1
14
 Okuma Faaliyetleri
3
14
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
0
0
0
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
14
14
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
14
14
 Diğer
3
14
42
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
126
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
-Test sonuçlarını ve çevresel gözlemleri yorumlayabilme ve değerlendirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Alanında ileri düzeyde kurumsal bilgiye sahiptir.X
2
-Mikrobiyoloji verilere dayalı yorum yapabilme, amaç ve yön tayin edebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.X
3
-Mikrobiyoloji test tekniklerini değerlendirme ve açıklama bilgi ve becerisine sahiptir. Bilginin doğruluğunu değerlendirilmesi için bilgi kaynağı konusunda bilgi sahibidir.X
4
-Aseptik işlemlerin ve sterilizasyon tekniklerinin açıklanması, tartışılması ve özetlenmesi konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. Bilginin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidirX
5
Farmasötik ürünlerlerle ilgili mikroorganizma tip ve kaynaklarının açıklanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir ve yeterli alt yapıya sahiptir.X
6
-Mikroorganizmaların izolasyon ve tanısını belirleyebilme yetkinliğine sahiptir ve bu konuyla ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Alanı ile ilgili ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.X
7
-Sterilizasyon, dezenfeksiyon prensip ve uygulama tekniklerinin belirlenmesinde bilgi ve yetkinliğe sahiptirX
8
-Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik kontrollerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve becerisi vardır. Alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrarX
9
-Farmasötik Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapma yeteneğine ve yetkinliğine sahiptir. Bilimsel verileriX
10
-Hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgili bilgiye sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır. Sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere dayalı lisans düzeyinde niteliklere sahiptir.X
11
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Berrin ÖZÇELİK)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (berrin@gazi.edu.tr)