GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ANTİBAKTERİYEL MADDELER ve ETKİ MEKANİZMALARI/FMİ-2030
Dersin Adı: ANTİBAKTERİYEL MADDELER ve ETKİ MEKANİZMALARI
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Learning mechanisms of action of antibacterial drugs
Bakteri hücre yapısı hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Gram pozitif ve negatif bakterilerin hücre duvar yapısı ve sentezi hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
hücre duvar sentezini inhibe eden antibiyotikler; etki mekanizmaları hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Protein sentezinin inhibe eden antibiyotikler; protein sentezinin inhibisyonu hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Makrolitler,Tetrasiklin, Aminoglikozit, kloramfenikol, Sodium fusidat hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Makrolitlerin etki mekanizmaları hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Etki mekanizmaları (nükleik asit sentezini inhibe edenler) hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Etki mekanizmaları (nükleik asit sentezini inhibe edenler) hakkında bilgi ve becerilere sahiptir
Bakterilerde antibiyotiklere direnç mekanizmaları hakkında bilgi ve becerilere sahiptir

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Bakteri hücre yapısı: bakteriyel hücre yapısına giriş
2. Hafta  Gram pozitif ve negatif bakterilerin hücre duvar yapısı ve sentezi
3. Hafta  Antibakteriyel ajanların sınıflandırılması (bakterisidal ve bakteriyostatik)
4. Hafta  Hücre duvar sentezini inhibe eden antibiyotikler; etki mekanizmaları
5. Hafta  Penicillins, Cephalosporins,Cephamycins,Carbapenems,Monobactam hepsi beta laktam halkası içerir; Vancomycin beta laktam halkası içermez, Teicoplanin)
6. Hafta  Protein sentezinin inhibe eden antibiyotikler; protein sentezinin inhibisyonu
7. Hafta  Makrolitler,Tetrasiklin, Aminoglikozit, kloramfenikol, Sodium fusidat
8. Hafta  Makrolitlerin etki mekanizmaları
9. Hafta  Etki mekanizmaları (nükleik asit sentezini inhibe edenler)
10. Hafta  Sulfonamidler, Kinolonlar, Azoller
11. Hafta  Antibiyotik duyarlılık testleri
12. Hafta  Bakterilerde antibiyotiklere direnç mekanizmaları
13. Hafta  Bakteriyel aşılar
14. Hafta  Dezenfektanlar ve bunların antimikrobial etkileri
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
7
8
56
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
8
16
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
14
28
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
14
14
 Diğer
1
14
14
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
156
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.24
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
-Test sonuçlarını ve çevresel gözlemleri yorumlayabilme ve değerlendirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Alanında ileri düzeyde kurumsal bilgiye sahiptir.X
2
-Mikrobiyoloji verilere dayalı yorum yapabilme, amaç ve yön tayin edebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.X
3
-Mikrobiyoloji test tekniklerini değerlendirme ve açıklama bilgi ve becerisine sahiptir. Bilginin doğruluğunu değerlendirilmesi için bilgi kaynağı konusunda bilgi sahibidir.X
4
-Aseptik işlemlerin ve sterilizasyon tekniklerinin açıklanması, tartışılması ve özetlenmesi konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. Bilginin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidirX
5
Farmasötik ürünlerlerle ilgili mikroorganizma tip ve kaynaklarının açıklanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir ve yeterli alt yapıya sahiptir.X
6
-Mikroorganizmaların izolasyon ve tanısını belirleyebilme yetkinliğine sahiptir ve bu konuyla ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Alanı ile ilgili ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.X
7
-Sterilizasyon, dezenfeksiyon prensip ve uygulama tekniklerinin belirlenmesinde bilgi ve yetkinliğe sahiptirX
8
-Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik kontrollerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve becerisi vardır. Alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrarX
9
-Farmasötik Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapma yeteneğine ve yetkinliğine sahiptir. Bilimsel verileriX
10
-Hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgili bilgiye sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır. Sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere dayalı lisans düzeyinde niteliklere sahiptir.X
11
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr. Berrin Özçelik)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (berrin@gazi.edu.tr)