GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ANTİMİKROBİYAL MADDELERİN AKTİVİTE ÖLÇÜMLERİ/FMİ-2031
Dersin Adı: ANTİMİKROBİYAL MADDELERİN AKTİVİTE ÖLÇÜMLERİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Antimikrobiyal materyallerin aktivitelerinin belirlenme yöntemlerinin öğrenilmesi
Aktivite ölçüm yöntemlerinin öğrenilmesi
Antimikrobiyal duyarlılığının ölçümünde kullanılan yöntem çeşitleri, uygulama ve sonuç yorumları konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Agar dilüsyon tekniği ve antitüberküloz aktivite konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Mikroaerofilik mikroorganizmaların kültür ve test teknikleri konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Makrodilüsyon yöntemiyle duyarlılık deneyi konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Güç üreyen mikroorganizmalarda test teknikleri konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Disk difüzyon yöntemiyle duyarlılık deneyi konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Antimikrobiyallere direncin değerlendirilmesi konusunda bilgi ve becerilere sahiptir
Antibiyotik kombinasyonlarının test edilmesi ve değerlendirilmesi konusunda bilgi ve becerilere sahiptir

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Antimikrobiyal duyarlılığının ölçümünde kullanılan yöntem çeşitleri, uygulama ve sonuç yorumları
2. Hafta  Agar dilüsyon tekniği
3. Hafta  Antitüberküloz aktivite
4. Hafta  Anaerop mikroorganizmaların kültür ve test teknikleri
5. Hafta  Mikrodilüsyon yöntemiyle duyarlılık deneyi
6. Hafta  Mikroaerofilik mikroorganizmaların kültür ve test teknikleri
7. Hafta  Makrodilüsyon yöntemiyle duyarlılık deneyi
8. Hafta  Güç üreyen mikroorganizmalarda test teknikleri
9. Hafta  Disk difüzyon yöntemiyle duyarlılık deneyi
10. Hafta  Antimikrobiyallere direncin değerlendirilmesi
11. Hafta  Bakterisidal ve bakteriostatik aktivitenin ölçümü
12. Hafta  Funguslarda aktivite tayini ve değerlendirilmesi
13. Hafta  Antibiyotik kombinasyonlarının test edilmesi ve değerlendirilmesi
14. Hafta  Antimikrobiyal materyallerin aktivitelerinin belirlenme yöntemlerinin değerlendirilmesi
15. Hafta  Vize
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
15
 Ödev
0
0
 Uygulama
9
15
 Projeler
1
5
 Pratik
9
15
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
0
0
0
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
14
5
70
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
0
0
0
 Materyal tasarlama, uygulama
13
1
13
 Rapor hazırlama
13
1
13
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
7
7
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
3
3
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
134
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.36
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
-Test sonuçlarını ve çevresel gözlemleri yorumlayabilme ve değerlendirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Alanında ileri düzeyde kurumsal bilgiye sahiptir.X
2
-Mikrobiyoloji verilere dayalı yorum yapabilme, amaç ve yön tayin edebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.X
3
-Mikrobiyoloji test tekniklerini değerlendirme ve açıklama bilgi ve becerisine sahiptir. Bilginin doğruluğunu değerlendirilmesi için bilgi kaynağı konusunda bilgi sahibidir.X
4
-Aseptik işlemlerin ve sterilizasyon tekniklerinin açıklanması, tartışılması ve özetlenmesi konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. Bilginin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidirX
5
Farmasötik ürünlerlerle ilgili mikroorganizma tip ve kaynaklarının açıklanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir ve yeterli alt yapıya sahiptir.X
6
-Mikroorganizmaların izolasyon ve tanısını belirleyebilme yetkinliğine sahiptir ve bu konuyla ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Alanı ile ilgili ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.X
7
-Sterilizasyon, dezenfeksiyon prensip ve uygulama tekniklerinin belirlenmesinde bilgi ve yetkinliğe sahiptirX
8
-Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik kontrollerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve becerisi vardır. Alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrarX
9
-Farmasötik Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapma yeteneğine ve yetkinliğine sahiptir. Bilimsel verileriX
10
-Hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgili bilgiye sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır. Sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere dayalı lisans düzeyinde niteliklere sahiptir.X
11
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr. Berrin Özçelik)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (berrin@gazi.edu.tr)