GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
FARMASÖTİK ÜRÜNLERDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER/FMİ-2010
Dersin Adı: FARMASÖTİK ÜRÜNLERDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik analiz yönteminin öğrenilmesi hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik formların mikrobiyolojik analiz yöntemleri, uygulamaları ve mikrobiyolojik analizlerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve beceriye sahipti
Fiziksel Bozunma hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Mikroorganizmaların antibiyotiklere duyarlılıkları ve antibiyotik duyarlılık testleri hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik formların prezervasyon prensipleri hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik formların kontaminasyonun değerlendirilmesi hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik ürünlerde mikrobiyal bozunma ve korunma hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik ürünlerin sterilite kontrolleri hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötikler için mikrobiyolojik standartlar hakkında bilgi ve beceriye sahiptir
Farmasötik preparatlarda bulunmaması gereken mikroorganizmalar hakkında bilgi ve beceriye sahiptir

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Farmasötik formların mikrobiyolojik analiz yöntemleri, uygulamaları ve mikrobiyolojik analizlerin değerlendirilmesi
2. Hafta  Fiziksel Bozunma
3. Hafta  Mikroorganizmaların antibiyotiklere duyarlılıkları ve antibiyotik duyarlılık testleri
4. Hafta  Farmasötik formların prezervasyon prensipleri
5. Hafta  Farmasötik formların kontaminasyonu
6. Hafta  Farmasötik formların kontaminasyonun değerlendirilmesi
7. Hafta  Farmasötik ürünlerde mikrobiyal bozunma ve korunma
8. Hafta  Farmasötik ürünlerde mikrobiyal bozunma ve korunmanın önemi
9. Hafta  Farmasötik ürünlerin sterilite kontrolleri
10. Hafta  Farmasötik ürünlerin sterilite kontrollerinin önemi
11. Hafta  Farmasötik preparatlarda bulunmaması gereken mikroorganizmalar
12. Hafta  Farmasötikler için mikrobiyolojik standartlar
13. Hafta  Farmasötik preparatlarda en fazla rastlanılan mikroorganizma grupları
14. Hafta  Farmasötik preparatlarda kontaminasyon değerlerinin değerlendirilmesi ve kontaminasyonun kontrolünde iyi üretim tekniği
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
5
6
30
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
6
30
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
7
7
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
7
7
 Diğer
4
14
56
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
158
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.32
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
-Test sonuçlarını ve çevresel gözlemleri yorumlayabilme ve değerlendirebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Alanında ileri düzeyde kurumsal bilgiye sahiptir.X
2
-Mikrobiyoloji verilere dayalı yorum yapabilme, amaç ve yön tayin edebilme bilgi ve becerisine sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır.X
3
-Mikrobiyoloji test tekniklerini değerlendirme ve açıklama bilgi ve becerisine sahiptir. Bilginin doğruluğunu değerlendirilmesi için bilgi kaynağı konusunda bilgi sahibidir.X
4
-Aseptik işlemlerin ve sterilizasyon tekniklerinin açıklanması, tartışılması ve özetlenmesi konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. Bilginin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidirX
5
Farmasötik ürünlerlerle ilgili mikroorganizma tip ve kaynaklarının açıklanması hakkında bilgi ve beceriye sahiptir ve yeterli alt yapıya sahiptir.X
6
-Mikroorganizmaların izolasyon ve tanısını belirleyebilme yetkinliğine sahiptir ve bu konuyla ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Alanı ile ilgili ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.X
7
-Sterilizasyon, dezenfeksiyon prensip ve uygulama tekniklerinin belirlenmesinde bilgi ve yetkinliğe sahiptirX
8
-Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik kontrollerin değerlendirilmesi hakkında bilgi ve becerisi vardır. Alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrarX
9
-Farmasötik Mikrobiyoloji alanında bilimsel araştırma yapma yeteneğine ve yetkinliğine sahiptir. Bilimsel verileriX
10
-Hastalık etkeni mikroorganizmalarla ilgili bilgiye sahiptir. Bilimsel bilginin üretimiyle ilgili yöntemleri tartışır. Sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere dayalı lisans düzeyinde niteliklere sahiptir.X
11
Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr. Berrin ÖZÇELİK)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.gazi.edu.tr/)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (berrin@gazi.edu.tr)