GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
KOZMETİK I – UYGULAMA/KOZ-1011
Dersin Adı: KOZMETİK I – UYGULAMA
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr.F.T.Demiröz, Prof.Dr.F.Tırnaksız, Prof.Dr.F.Acartürk, Prof.Dr.S.Takka, Doç.Dr.S.İ.Tamer
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/tfigen
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  fatmanur@gazi.edu.tr, tfigen@gazi,edu,tr, acarturk@gazi.edu.tr, takka@gazi.edu.tr, ilbasmis@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Kozmetik ürünlerin hazırlanmasının temel kavramlarını öğrenmek
Kozmetik ürünlerde yapılan kalite kontrollerini öğrenmek
Emülsiyon sistemlerin formülasyonu hakkında temel bilgileri öğrenmek
Jel sistemlerin formülasyonu hakkında temel bilgileri öğrenmek
Şampuanların formülasyonu hakkında temel bilgileri öğrenmek
Diş macunlarının formülasyonu hakkında temel bilgileri öğrenmek
Bebek pudralarının formülasyonu hakkında temel bilgileri öğrenmek


 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Sabun kalıbı formülasyonu
2. Hafta  Yüzey etkin madde karışımları için HLB değerinin hesaplanması
3. Hafta  Yüzey etkin madde çözeltilerinin yüzey gerilimlerinin, bulanıklıklarının ve elektriksel iletkenliklerinin ölçülmesi
4. Hafta  Üçgen faz diyagramlarının oluşturulması
5. Hafta  Yağ/su kaba emülsiyonlarının hazırlanma teknikleri (Vanişing krem)
6. Hafta  Su/yağ kaba emülsiyonlarının hazırlanma teknikleri (Kold krem)
7. Hafta  Jel sistemlerin formülasyonu, jel sistemlerin kalite kontrolleri
8. Hafta  Kaba emülsiyonların kalite kontrolleri, damlacık boyutu tayini
9. Hafta  Şampuan formülasyonu
10. Hafta  Şampuanların kalite kontrolleri
11. Hafta  Diş macunlarının formülasyonu
12. Hafta  Diş macunlarının kalite kontrolü, viskozite ölçümü
13. Hafta  Bebek pudrası formülasyonu
14. Hafta  Bebek pudrasının kalite kontrolü,toz boyutu tayini
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Poucher’s Perfumes, Cosmetics and Soups, 10th Edt., H.Butler, Kluwer Academic Publisher, 2000, London.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
0
 Ödev
2
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
15
 Pratik
1
15
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
0
0
0
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
14
2
28
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
2
28
 Materyal tasarlama, uygulama
7
2
14
 Rapor hazırlama
6
1
6
 Sunu hazırlama
3
2
6
 Sunum
5
1
5
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
0
0
0
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
5
2
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
125
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Kozmetik/dermakozmetik ürünlerin temel yapılarını ve etkilerini anlama becerisiX
2
Bu alandaki araştırmaları tasarlama, yürütebilme, deney sonuçlarını değerlendirme ve yorumlama becerisiX
3
Ürünlerin hazırlanması ve kontrolü için gerekli teknikleri uygulama ve değişik analiz araçlarını kullanabilme becerisiX
4
Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirebilme becerisiX
5
Bireysel ya da takım halinde ve çok disiplinli olarak etkin çalışma becerisiX
6
Mesleki, etik ve sosyal sorumlulukları anlama becerisiX
7
Kozmetik ve dermakozmetik ürünler için yasal kanun, kural ve yönetmelikleri bilmekX
8
Kozmetik ürünlerin formülasyonu için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmaX
9
Kozmetik ve dermakozmetik ürünler için farklı taşıyıcı sistemlerin formülasyonunu yapabilme becerisiX
10
Kozmetik bilimi alanında uzman olma becerisiX