GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ/1950017
Dersin Adı: HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Yrd. Doç.Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/aybukeelif
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  aybukeelif@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Öğrencilerin Lisans eğitiminden sonra hazır yemek hizmeti veren işletmelerin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.








 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  -
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Hazır Yemek Sistemlerinin Tanımı
2. Hafta  Toplu Beslenmenin Tanımı ve Özellikleri
3. Hafta  Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar ve Özellikleri
4. Hafta  Toplu Beslenme Hizmeti Veren İşletmeler ve Özellikleri
5. Hafta  Hazır Yemek Sistem Çeşitleri
6. Hafta  Toplu Beslenme Sistemlerinde Üretim Aşamaları
7. Hafta  Mutfak Çalışanları ve Mutfak Planlaması
8. Hafta  Hazır Yemek Sistemlerinde Yemek Hazırlama Yöntemleri
9. Hafta  Geleneksel Üretim Sistemi
10. Hafta  Pişir-Soğut Sistemi
11. Hafta  Pişir-Dondur Sistemi
12. Hafta  Hazır Yemek Sistemlerinde Gıda Güvenliği
13. Hafta  Öğrenci Ödev Sunumları
14. Hafta  Öğrenci Ödev Sunumları
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Gökdemir, A., 2003. Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara, 34-37. Gisslen, W., 2011. Professionel Cooking, 7. Edition. John Wiley&Sons, Inc.,Hoboken, New Jersey. Kutluay-Merdol, T., Beyhan, Y., Ciğerim, N., Sağlam, F., Tayfur, M., Baş, M., & Dağ, A. 2003. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Çalışan Personel için Sanitasyon/Hijyen Eğitim Rehberi (2. Baskı). Hatipoğlu Yayın Evi, Ankara.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
1
50
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
16
3
48
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
2
8
16
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
8
16
 Materyal tasarlama, uygulama
2
8
16
 Rapor hazırlama
2
8
16
 Sunu hazırlama
2
8
16
 Sunum
2
8
16
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
8
16
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
8
16
 Diğer
2
4
8
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
184
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.36
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Özgün düşünebilmek ve araştırma yapabilmek için Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki ve yakın disiplinlerdeki (Turizm, Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, İşletme, Gıda, Beslenme vb.) kavramlar, kuramlar, ilkeler, olgular ve paradigmalar ile ilgili kapsamlı, sistemli ve uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.X
2
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına özgü ve genel araştırma yöntemleri hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.X
3
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yeni ürün geliştirme süreci hakkında ve geliştirilen ürünlerin marka tescili ve pazarlanması konusunda bilgi sahibidir.X
4
Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.X
5
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile yakın disiplinlerdeki bilgiler, kuramlar, modeller arasında ilişki kurar ve bilgileri birleştirir.X
6
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki ve yakın disiplinlerdeki (Turizm, Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, İşletme, Gıda, Beslenme, İstatistik vb.) bilgileri, kuramları, modelleri, vb. araştırma yaparken veya hizmet süreçlerini tasarlarken, yönetirken kullanır ve geliştirir.X
7
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki ve yakın disiplinlerdeki (Turizm, Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, İşletme, Gıda, Beslenme vb.) bilimsel bilgileri, kuramları, yöntemleri, modelleri analiz ve sentez ederek eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, farklı alanlardan bilgileri birleştiri, sorunları çözer.X
8
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili konu ve sorunlarla ilgili olarak uygun araştırma yöntemlerini kullanarak özgün araştırmalar tasarlar ve gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.X
9
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili planlama, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını etkin bir biçimde yerine getirir.X
10
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili yasal mevzuatı analiz ederek öneriler geliştirir.X
11
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki uygulamalardan soyut ve kuramsal çıkarımlar yapar.X
12
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki hizmet veren örgütler veya hizmet verme süreçleri ile ilgili karmaşık sorunları tespit eder, sistematik ve yaratıcı bir şekilde çözer ve alternatif kararlar geliştirir.X
13
Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir biçimde çalışır.X
14
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili karmaşık, öngörülemeyen ve yeni stratejik yaklaşımlar gerektiren hizmet süreçlerini ve işleri yönetir veya dönüştürür, sorunların çözümünde özgün ve özerk olur.X
15
Öz eleştiri yapabilir, kendini ve zamanı yönetir.X
16
Ekip ve proje üyesi olarak çalışır, sorumluluk alır ve proje yönetir, birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir, performanslarını adil biçimde değerlendirir ve performansı arttırıcı yeni yöntemler geliştirir.X
17
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri hayat boyu öğrenme bilinciyle günceller ve geliştirir, akademik danışmanı nezaretinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili bilimsel çalışmaları yürütür.X
18
Bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar.X
19
Bireylerarası etkin iletişim kurar ve grup çalışması yapar, farklı kültürleri tanır, ayırt eder ve bu kültürlerle iletişim kurar.X
20
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili sorumlulukların yerine getirilmesinde etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde uygulamalarda bulunur, işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır, temel hak ve hürriyetleri gözetir, insanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olur, hoşgörü ve saygı gösterir.X