GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ÜRETİM SİSTEMİ TASARIMI/1750001
Dersin Adı: ÜRETİM SİSTEMİ TASARIMI
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Üretim Sistemi
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Rasih Demirci
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/rasihd
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  rasihd@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
İşletmelerde üretim sistem tasarımı kavramının öğrenilmesi
Sistem yaklaşımlarının incelenmesi
Sistem tasarım ve geliştirme modellerinin öğrenilmesi
Malzeme akış sisteminin incelenmesi





 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  The learning of system design in organizations.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Giriş, Sistem Mantığı ve Sistem Felsefesi
2. Hafta  Genel Sistem Teorisi
3. Hafta  Sistem Tanımı ve Sistemlerin Sınıflandırılması
4. Hafta  Sistem Yaklaşımı İlkeleri
5. Hafta  Sistem Yaklaşımının özellikleri
6. Hafta  İşletme Sistemi
7. Hafta  İşletme Yönetiminde Sistem Yaklaşımı
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Sistem Geliştirme ve Sistem Tasarımı
10. Hafta  İşletmelerde Sistem Yaklaşımının Uygulanmasında Başlıca Sorunlar
11. Hafta  Üretim Yönetiminde Sistem Yaklaşımı
12. Hafta  Bir Sistem Olarak Üretim Yönetimin Genel Modeli
13. Hafta  İşletmelerde Malzeme Akış Sistemi
14. Hafta  Yönetsel Planlama ve Kontrol Sistemi
15. Hafta  Model Kurma ve Sistem Modelleri
16. Hafta  Dönem Sonu Sınav
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Üreten, Sevinç, Üretim İşlemler Yönetimi Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri, Gazi Kitabevi, Ankara, 2004. Güler, Çetin, Sistem Analizi ve Tasarımı,Ankara 2007. Kalıpsız O.,Buharalı A., Biricik G.,Sistem Analizi ve Tasarımı. İstanbul,2006.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
0
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
3
30
 Materyal tasarlama, uygulama
10
3
30
 Rapor hazırlama
10
3
30
 Sunu hazırlama
10
3
30
 Sunum
8
3
24
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
0
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
3
1
3
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
189
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.56
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin üretim ve işlemler yönetimi, üretim sistem tasarımı, üretim planlama ve denetimi, üretim yönetiminde güncel konular, proje yönetimi, toplam kalite yönetimi, sayısal teknikler, tedarik zincir yönetimi, tahmin yöntemleri, hizmet yönetimi, araştırma teknikleri, pazarlama stratejileri ve finansal yönetim alanlarında gerekli ileri düzey bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilmeX
2
İşletmelerin üretim ve işlemler departmanlarında çalışan personelin üretim işlemler yöntemlerine hakim olması, üretim sistem tasarımını oluşturabilecek yeterli bilgi ve tecrübeye kavuşmasıX
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, stratejiler oluşturabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlayabilmeX
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme, pazarlama departmanında çalışanların gerekli stratejik hedefleri ortaya koyarak, geleceğe dönük faaliyetlerini planlayabilmeleriX
5
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleri ile ilgili bilgileri kullanabilmeX
6
İşletmelerin günümüz kalite standartlarında üretim yapabilmeleri amacıyla gerekli olan toplam kalite yönetimi çalışmalarını ve yöntemlerini belirleyebilme ve takım çalışmaları yoluyla gerekli bilginin üretime aktarılmasıX
7
Üretim işlemler yöneticilerinin üretim faaliyetlerinde optimizasyonu sağlayabilmeleri amacıyla gerekli olan sayısal teknik ve teknolojilerinin belirlenerek, gerekli olan optimizasyon tercihlerinin yapılmasıX
8
İşletmelerin tedarikçileri ile olan ilişkilerinde yönetim bilgi sistemlerini etkin kullanmalarının sağlanması, karar mekanizmalarında bu yöntemlerden yararlanılmasıX
9
Hizmet işletmelerinin faaliyetlerini daha etkin gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan üretim ve işlemler yönetimi stratejilerinin planlanması, uygulanması ve denetlenmesiX
10
İşletmelerin belirli bir dönemde meydana gelen faaliyetlerinden ortaya çıkan gelir-gider unsurlarını ve bilançolarındaki varlık ve kaynak kalemlerindeki değişikliklerin analiz edilebilmesiX
11
İşletmelerin geleceğe yönelik olarak faaliyetlerini planlayabilmeleri amacıyla ihtiyaç duydukları tahmin yöntemleri ve bu tahmin yöntemlerinin uygulanabilirliği açısından gerekli olan bilginin etkin kullanılabilmesiX
12
Üretim ve işlemler yönetimi ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik etme becerisine sahip olma ve çalışanlara bilgi ve tecrübeyi aktarabilmeX
13
İşletme faaliyetlerinin takım çalışması yoluyla yerine getirilmesine yönelik gerekli adımları atsbilmeX
14
Proje yönetim tekniklerinin eksiksiz uygulanmasının sağlanması ve proje yönetimi açısından gerekli olan finansal, teknik ve diğer kaynakların yorumlanarak rapor haline getirilebilmesi.X