GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ÜRETİM PLANLAMA VE DENETİMİ/1750002
Dersin Adı: ÜRETİM PLANLAMA VE DENETİMİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. İzzet Gümüş
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  websitem.gazi.edu.tr/site/izzetgumus
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  izzetg@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Talep tahminine ilişkin bilgiler vermek
Talep tahmin yöntemlerini öğretmek
Üretim planlama şekillerini açıklamak
Stok yönetimine ilişkin bilgiler vermek
Tedarik zinciri yönetimine ilişkin bilgiler vermek
İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerini öğretmek



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Üretim yönetimi
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Üretim Planlama ve Kontrolü
2. Hafta  Tahmin (Talep Tahmini)(Sayısal Olmayan Yaklaşımlar)
3. Hafta  Tahmin Devamı(Sayısal Yöntemlerden Nedensel Yöntemler)
4. Hafta  Tahmin Devamı(Sayısal Yöntemlerden Zaman Serileri Yöntemleri)
5. Hafta  Toplam Üretim Planlaması (Orta Dönemli)
6. Hafta  Stok Yönetimi (Bağımlı Talep Durumu)
7. Hafta  Stok Yönetimi (Bağımsız Talep Durumu)
8. Hafta  Vize
9. Hafta  Kaynak Planlaması (MRP I, MRP II ve ERP)
10. Hafta  Tedarik Zincir Yönetimi
11. Hafta  Tedarik Zincir Yönetimi
12. Hafta  Tedarik Zincir Yönetimi
13. Hafta  İstatistiksel Kalite Kontrol
14. Hafta  İstatistiksel Kalite Kontrol
15. Hafta  İstatistiksel Kalite Kontrol
16. Hafta  Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Prof. Dr. Sevinç Üreten, Üretim/İşlemler Yönetimi (Planlama-Denetim Kararları:Karar Modelleri ve İyileştirme Yaklaşımları) - Prof Dr. Bülent Kobu,
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, soru-yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
25
 Ödev
0
15
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
13
3
39
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
13
2
26
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
13
3
39
 Materyal tasarlama, uygulama
13
3
39
 Rapor hazırlama
13
3
39
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
3
3
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
3
3
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
188
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.52
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin üretim ve işlemler yönetimi, üretim sistem tasarımı, üretim planlama ve denetimi, üretim yönetiminde güncel konular, proje yönetimi, toplam kalite yönetimi, sayısal teknikler, tedarik zincir yönetimi, tahmin yöntemleri, hizmet yönetimi, araştırma teknikleri, pazarlama stratejileri ve finansal yönetim alanlarında gerekli ileri düzey bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilmeX
2
İşletmelerin üretim ve işlemler departmanlarında çalışan personelin üretim işlemler yöntemlerine hakim olması, üretim sistem tasarımını oluşturabilecek yeterli bilgi ve tecrübeye kavuşmasıX
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, stratejiler oluşturabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlayabilmeX
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme, pazarlama departmanında çalışanların gerekli stratejik hedefleri ortaya koyarak, geleceğe dönük faaliyetlerini planlayabilmeleriX
5
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleri ile ilgili bilgileri kullanabilmeX
6
İşletmelerin günümüz kalite standartlarında üretim yapabilmeleri amacıyla gerekli olan toplam kalite yönetimi çalışmalarını ve yöntemlerini belirleyebilme ve takım çalışmaları yoluyla gerekli bilginin üretime aktarılmasıX
7
Üretim işlemler yöneticilerinin üretim faaliyetlerinde optimizasyonu sağlayabilmeleri amacıyla gerekli olan sayısal teknik ve teknolojilerinin belirlenerek, gerekli olan optimizasyon tercihlerinin yapılmasıX
8
İşletmelerin tedarikçileri ile olan ilişkilerinde yönetim bilgi sistemlerini etkin kullanmalarının sağlanması, karar mekanizmalarında bu yöntemlerden yararlanılmasıX
9
Hizmet işletmelerinin faaliyetlerini daha etkin gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan üretim ve işlemler yönetimi stratejilerinin planlanması, uygulanması ve denetlenmesiX
10
İşletmelerin belirli bir dönemde meydana gelen faaliyetlerinden ortaya çıkan gelir-gider unsurlarını ve bilançolarındaki varlık ve kaynak kalemlerindeki değişikliklerin analiz edilebilmesiX
11
İşletmelerin geleceğe yönelik olarak faaliyetlerini planlayabilmeleri amacıyla ihtiyaç duydukları tahmin yöntemleri ve bu tahmin yöntemlerinin uygulanabilirliği açısından gerekli olan bilginin etkin kullanılabilmesiX
12
Üretim ve işlemler yönetimi ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik etme becerisine sahip olma ve çalışanlara bilgi ve tecrübeyi aktarabilmeX
13
İşletme faaliyetlerinin takım çalışması yoluyla yerine getirilmesine yönelik gerekli adımları atsbilmeX
14
Proje yönetim tekniklerinin eksiksiz uygulanmasının sağlanması ve proje yönetimi açısından gerekli olan finansal, teknik ve diğer kaynakların yorumlanarak rapor haline getirilebilmesi.X