GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İŞLETME YÖNETİMİ/7390001
Dersin Adı: İŞLETME YÖNETİMİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof.Dr. Mine TEKELİ
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/tekeli
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  tekeli@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, İŞLETMELERİN TANIMI VE İŞLEVLERİ
AMAÇLARI İTİBARİYLE FARKLI İŞLETME TÜRLERİ
GİRİŞİMCİ VE YÖNETİCİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
İŞLETMELERİ ÖTEKİ ÖRGÜTLERDEN AYIRAN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
İŞLETMELERİN AMAÇLARINA ULAŞMASI AÇISINDAN BELİRLEYİCİ OLAN RİSK FAKTÖRLERİ
İŞLETMLERDE KURULUŞ ÇALIŞMALARI
KOBİLER İLE BÜYÜK İŞLETMELERİ BİRBİRİNDEN AYIRAN BELİRGİN FARKLILIKLAR VE KÜRESELLEŞME
TEK KİŞİ İŞLETMELERİ İLE ESNAF ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
ORTAKLIKLAR, ŞAHIS VE SERMAYE ŞİRKETLERİ
KOOPERATİF İŞLETMLER İLE ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER VE BU İŞLETMELERİN SOSYO-EKONOMİK VE POLİTİK YAPI ÜZERİNDEKİ SONUÇLARI
 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Fayda, Değer, Tüketim, Talep, Arz, Fiyat, Teknoloji
2. Hafta  Şahıs işletmeleri, Ortaklıklar, Şahıs ortaklıkları, Sermaye ortaklıkları, Holding, Tröst ve Kartel
3. Hafta  Liderlik, Davanışsal liderlik
4. Hafta  Örgütsel yapı
5. Hafta  Dış çevre, İç çevre, Rakipler, Müşteri Analizi, Siyasal ve politik yapı
6. Hafta  Kapasite ihtiyaçlarının belirlenmesi, Kuruluş yeri seçimi, Tesislerin yerleştirilmesi, Üretim-envanter sistemleri, Kalite yönetimi
7. Hafta  Vize
8. Hafta  Kobi ve büyük işletme özellikleri
9. Hafta   Tek kişi işletmesi ve esnaf işletmesi nedir ?
10. Hafta  Adi, kollektif, komandit ortaklıklar; Sermaye ortaklıkları
11. Hafta  Kooperatif nedir? Çok uluslu işletme ile kooperatif işletmeleri arasındaki fark nedir?
12. Hafta  Kooperatif nedir? Çok uluslu işletme ile kooperatif işletmeleri arasındaki fark nedir?
13. Hafta  Proje
14. Hafta  Proje
15. Hafta  Proje
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  yok
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
   YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
3
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
2
28
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
1
23
23
 Sunu hazırlama
1
15
15
 Sunum
1
3
3
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
15
15
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
188
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.52
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe, finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilmeX
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilmeX
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlamaX
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilmeX
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme,X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilmeX
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilmeX
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilmeX
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilmeX
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilmeX
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme becerisine sahip olmaX
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X