GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
SAĞLIK KURUMLARINDA GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON/1230052
Dersin Adı: SAĞLIK KURUMLARINDA GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Yrd. Doç. Dr. Aykut Ekiyor
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/aekiyor
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  aykutekiyor@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Girişimciliğe yönelik temel kavramları bilir.
Öğrenci girişimcilik becerilerinin neler olduğunun bilincindedir.
Girişimcilik becerilerin nasıl artırılabileceğinin farkındadır.
İş planı konusunda detaylı bilgi sahibidir.
İş planını hazırlar ve sunar.
KOBİ'ler ve aile işletmeleri hakkında bilgi sahibidir.
Girişimcilik sürecindeki pazarlama faaliyetlerini bilir.
Girişimciliğin getirdiği yönetsel uygulamaları bilir ve uygular hale gelir.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
   Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Girişimcilik ve Girişimcilik İle İlgili Kavramlar
2. Hafta  Sağlık Sektöründe Girişimciliğin Önemi ve Fonksiyonları
3. Hafta  Sağlık Sektöründe Girişimcilik Türleri
4. Hafta  Sağlık Sektöründe Girişimcilik Motivasyonu ve Geliştirilmesi
5. Hafta  Sağlık Sektöründe İnovasyon ve Yaratıcılık
6. Hafta  Sağlık Sektöründe İç ve Dış Girişimcilik
7. Hafta  Sağlık Sektöründe Girişim Finansmanı
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Sağlık Sektöründe Buluş, Marka ve Tasarımların Korunması
10. Hafta  Sağlık Sektöründe Girişimcilik Fikirleri
11. Hafta  Sağlık Sektöründe İş Planı Hazırlama
12. Hafta  Sağlık Sektöründe İş Planı Hazırlama
13. Hafta  Sağlık Sektöründe Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik ve İnovasyon Örnekleri
14. Hafta  Sağlık Sektöründe Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik ve İnovasyon Örnekleri
15. Hafta  Sağlık Sektöründe Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik ve İnovasyon Örnekleri
16. Hafta  
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Pareras, Luis G.; Innovation and Entrepreneurship in the Healthcare Sector: From Idea to Funding to Launch, Drucker, Peter; Innovation and Entrepreneurship
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
20
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
10
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
14
4
56
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
10
20
 Materyal tasarlama, uygulama
2
9
18
 Rapor hazırlama
0
0
0
 Sunu hazırlama
1
10
10
 Sunum
1
1
1
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
16
16
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
15
15
 Diğer
1
10
10
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
188
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.52
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İleri araştırma yöntem ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma ve bunları kullanma.X
2
Sağlık kurumları işletmeciliği alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık (kriz vb.) durumlarla karşılaşması halinde sorumluluk alarak yapıcı çözümler üretmeX
3
Sağlık işletmeciliğin temel kavramlarını ve temel fonksiyonlarını uzmanlık düzeyinde kavrayabilmekX
4
Alanındaki mesleki faaliyet ve projelerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlama ve yönetme.X
5
Etkili proje planlaması gerçekleştirmeye yönelik olarak doğru proje yönetimi tekniklerini kullanma.X
6
Yenilikçi ve yaratıcı fikirler üretebilmek ve bu fikirleri uygulamaya geçirebilmekX
7
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız ya da işbirliği içinde ekip üyesi olarak yürütür.X
8
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olmaX
9
Sağlık yönetimi ile ilgili güncel gelişmeleri takip edebilme, toplumsal dönüşümü görme, anlama, yorumlama ve yaratıcı fikirler üretme konusunda yetenek sahibi olma.X
10
Yönetsel karar vermede istatistiksel ve ekonomik analizler gibi kantitatif analizler yapabilme ve alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme.X
11
Türkiye’de ve dünyadaki sağlık sistemlerinin temel bileşenlerini, sağlık planlama ve politikalarını kavrama, sağlık sistemine yön veren aktörleri tanıma ve sağlık sektörünü ekonomik ve mali boyutlarıyla değerlendirme, farklı sağlık sistemlerini birbirleriyle kıyaslama.X
12
Sağlık kuruluşlarında planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetleme gibi temel yönetsel işlevleri kavrama, analiz etme ve uygulama.X
13
Sağlık Yönetimi alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda sahip olduğu birikimini ve önerilerini her türlü iletişim aracını kullanarak aktarma, gerektiği durumlarda bunu en az bir yabancı dili kullanarak yapmaX