GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
YÖNETİM MUHASEBESİ/1150052
Dersin Adı: YÖNETİM MUHASEBESİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  DOÇ. DR. YILDIZ AYANOĞLU
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/yildiz.ayanoglu
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  yildiz.ayanoglu@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Klasik muhasebe anlayışı ötesinde yönetim ağırlıklı bir muhasebe bakış açısı kazanır.
Teknik bilgiyle desteklenmiş analiz ve sorun çözme yetenekleri gelişir.







 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Maliyet Muhasebesi
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Yönetim Muhasebesinin Niteliği ve Kapsamı
2. Hafta  Maliyet Kavramı, Muhasebe Maliyeti ve Fırsat Maliyeti
3. Hafta  Maliyet-Hacim İlişkileri
4. Hafta  Maliyet-Hacim İlişkilerinin Saptanmasında Kullanılan Yöntemler
5. Hafta  Analizde Anormal Dönemler, İstatistiksel Regresyon, Korelasyon ve Testler
6. Hafta  Enflasyon Düzeltmeleri ve Eğrisel Fonksiyonların Saptanması
7. Hafta  Çok Değişkenli ve Kırık Fonksiyonların Saptanması
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Maliyet-Hacim-Kâr Analizleri
10. Hafta  Eğrisel Fonksiyonlarda ve Belirsizlik Halinde Maliyet-Hacim-Kâr Analizleri
11. Hafta  Tam, Normal ve Değişken Maliyet Yöntemlerinde Maliyet-Hacim-Kâr Analizleri
12. Hafta  Geçerli Maliyet Kavramı ve Yönetim Kararlarında Kullanım Örnekleri
13. Hafta  İşletme Bütçeleri
14. Hafta  Standart Maliyetler ve Sapma Analizleri
15. Hafta  Stok Planlama ve Kontrolü
16. Hafta  Yönetim Muhasebesinde Son Gelişmeler
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Kamil BÜYÜKMİRZA, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi,17. Baskı,Ankara,2012. Charles T., Walter T., Horngren, Financial and Managerial Accou
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
3
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
3
42
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
5
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
5
10
 Diğer
14
3
42
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
188
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.52
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe, finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilmeX
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilmeX
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama,X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme,X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etmeX
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilmeX
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilmeX
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilmeX
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilmeX
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilmeX
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme becerisine sahip olmaX
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanmaX