GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
İNDEKSLER KURAMI VE UYGULAMALARI/1080071
Dersin Adı: İNDEKSLER KURAMI VE UYGULAMALARI
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 7.5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  www.gazi.edu.tr/skilickaplan
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  skilickaplan@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Özellikle ekonomik olaylara ilişkin değişimlerin (değişmelerin) ölçülmesini öğrenir.
Fiyat, miktar ve değer indekslerini hesaplar.
Ağırlıklı ve ağırlıksız indeks sayılarını hesaplar.
Laspeyres ve Paasche indekslerini oluşturup yorumlar.
Tüketici ve üretici fiyat indekslerini öğrenir.
Fiyat indeksleri ile bir zaman serisini deflate edebilir.



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  İndeksin Tanımı, Niteliği ve Özellikleri
2. Hafta  İndeksin Kullanıldığı Alanlar
3. Hafta  Sabit ve Değişken Temel Devreli İndeksler
4. Hafta  İndeks Tipleri : Basit ve Bileşik İndeksler
5. Hafta  İndeks Tipleri : Basit ve Bileşik İndeksler
6. Hafta  Ağırlıksız Bileşik İndeksler
7. Hafta  Ağırlıklı Bileşik İndeksler : Laspeyres ve Paasche İndeksleri
8. Hafta  ARA SINAV
9. Hafta  İndekslerin Oluşturulmasında Dikkat Edilecek Konular
10. Hafta  İndekslerin Yorumlanması
11. Hafta  İndekslerle İlgili Testler
12. Hafta  İndeksleri Tamamlama ve Temel Devre Değiştirme
13. Hafta  Tüketici Fiyatları İndeksi
14. Hafta  Üretici Fiyatları İndeksi
15. Hafta  Zaman Serilerinin Gerçek Değerinin Hesaplanması (Deflasyon)
16. Hafta  FİNAL SINAVI
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Kılıçkaplan, Serdar. İndeksler Kuramı ve Uygulaması Ders Notları
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
10
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
1
14
 Okuma Faaliyetleri
16
3
48
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
2
20
 Materyal tasarlama, uygulama
3
1
3
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
9
3
27
 Sunum
3
3
9
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
7
3
21
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
7
3
21
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
191
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
7.64
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
7.5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Ekonometri alanında teorik ve uygulama açısından mesleki uzmanlık ve beceriye sahip olma.X
2
Ekonometri alanında toplumsal bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilme, kazandığı bilgi ve becerileri sorumluluk ilkelerine uygun olarak sosyal ve çalışma hayatında uygulayabilme.X
3
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgilere dayanarak karşılaştığı güncel soruna ilişkin uygun ekonometrik ve istatistik yöntemlerini seçme, kullanma ve değerlendirme becerisine sahip olma.X
4
Disiplinler arası ve disiplin içi çalışmalarda verimli sonuçlara ulaşabilmek için takımla çalışma becerilerine sahip olma.X
5
Kurum ve kuruluşların projelerini planlama, yönetme ve alanında bağımsız çalışmaları yürütebilecek araştırma yöntem bilgisine sahip olma.X
6
İleri düzeyde ekonometri ve istatistik paket programlarını kullanabilme.
7
İş hayatında bilişim teknolojileri ile ilgili konularda beceri sahibi olma.
8
Analitik düşünme, araştırma yapabilme ve bir araştırmacı olarak sorunlara bilimsel çözümler getirebilecek niteliklere sahip olma.X
9
Yöneylem Araştırması ile ilgili terimleri ve temel teorileri kavrama, uygulama ve değerlendirme becerisine sahip olma.
10
Yöneylem Araştırması alanlarında teorik ve uygulama açısından mesleki uzmanlık ve beceriye sahip olma.