GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME VE BAKIM/SAG-112
Dersin Adı: BESLENME VE BAKIM
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  öğretim görevlisi Nağme ŞİRVAN BORAN
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   www.gazi.edu.tr/nağmeboran
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   nsboran@hotmail.com,nagmeboran@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Beslenme ve besin öğelerini tanır ve işlevlerini bilir Nutrition and food items recognize and know the functions Beslenme ve besin öğelerini
Menü planlamada, besin gruplarını kullanır
Enerji değerlerini bilerek vücut için gerekli olan enerji gereksinimini basit düzeyde analiz eder
Cilt ve vücut bakımında beslenmenin önemini açıklar





 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
   Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta   Beslenme ile ilgili temel kavramlar
2. Hafta   Toplumdaki beslenme sorunlarının nedenleri ve kötü beslenmenin zararları
3. Hafta  Besin grupları
4. Hafta  Besin öğeleri(Karbonhidratlar
5. Hafta   Besin öğeleri(Proteinler)
6. Hafta   Besin öğeleri(Vitaminler)
7. Hafta  Besin öğeleri(Lipitler)
8. Hafta  sınav
9. Hafta   Besin öğeleri(Mineraller ve Su)
10. Hafta   Menü planlama
11. Hafta   Enerji metabolizması
12. Hafta   Enerji metabolizması
13. Hafta   Enerji metabolizması
14. Hafta   Enzimler, hormonlar, nükleik asitler
15. Hafta  Cilt ve vücut bakımında beslenmenin önemi
16. Hafta  Final
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
   Prof.Dr. A.Baysal “Beslenme” Hatipoğlu Yayınları Prof.Dr. A.Baysal “Genel Beslenme” Hatipoğlu Yayınları
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
20
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
3
4
12
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
3
5
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
3
6
18
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
5
5
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
7
7
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
85
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Alanına ait mesleki ve hukuki düzenlemeleri takip edecek bilgiye sahip olabilmeli, mesleki standartları ve uygulamaları kavrayabilmeli.
2
Kültürlerarası işletmede başarı sağlamak ve yenilikleri takip edebilmek amaçlı temel düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olabilmeli
3
Alanıyla ilgili konularda mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilmeli.
4
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri yorumlayarak kullanabilmeli, alanı ile ilgili sorunları tanımlayıp çözümleyebilmeliX
5
Evrensel, toplumsal ve mesleki etik değerlerin bilincine sahip olabilmeli
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle (bilim ve teknolojideki gelişmeleri izlemek) mesleki düzeyde kendini geliştirebilmeli.X
7
Alanında edindiği temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak bilimsel bilgiye ulaşabilme, değerlendirebilme ve uygulayabilme becerisine sahip olabilir.X
8
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bir projede çalışabilir, bireysel veya ekip içinde sorumluluk alabilir
9
Kişisel hijyen, bakım ve görünümüne alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir
10
Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket edebilir
11
Alanıyla ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları ve gelişmeleri izleyebilir
12
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır
13
Alanıyla ilgili hizmet süreçlerini tüketici istek ve ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirip geliştirebilir
14
Alanıyla ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını,sosyal ve doğal çevreyi dikkate alırX
15
Alanıyla ilgili düzenli olarak sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapabilirX
16
Özdeğerlendirme becerisini geliştirir
17
Alanı ile ilgili bilgisayar destekli programları kullanabilir
18
Etkili iletişim kurma tekniklerini uygulayabilir