GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME İLKELERİ/SHB213
Dersin Adı: BESLENME İLKELERİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 2
Dersin Yarıyılı: 1 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini bilir.
Besin öğesi ve enerji gereksinimini bilir.
Besin gruplarını tanır.
Obezite ve kabızlığı bilir.
Kötü beslenmeye ilişkin risk faktörleri ve gıda güvenliğini öğrenir.
Yemek yeme ortamını düzenler ve yemeye yardım eder.
Yaşlı bireye yemek yedirme işlem basamaklarını bilir.
Demans ve yaşamın sonu/terminal dönemde yemek yemeyi ve beslenmeyi öğrenir.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Anlatım, soru cevap, tartışma.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri
2. Hafta  Besin öğeleri
3. Hafta  Enerji gereksinimi
4. Hafta  Besin grupları
5. Hafta   Besin grupları
6. Hafta  Obezite
7. Hafta  Kabızlık
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Kötü beslenmeye ilişkin risk faktörleri
10. Hafta  Gıda güvenliği
11. Hafta  Yemek yeme ortamı ve yemeye yardım
12. Hafta  Yemek yeme ortamı ve yemeye yardım
13. Hafta  Yaşlı bireye yemek yedirme işlem basamakları
14. Hafta  Demans ve yaşamın sonu/terminal dönemde yemek yeme
15. Hafta  Final sınavı
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
0
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
10
1
10
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
1
10
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
5
1
5
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
5
1
5
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
58
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
2.32
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
2
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Yaşlı bakım alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç- gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.X
2
Yaşlı bakım alanındaki temel bilimsel bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.X
3
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini tanımlarX
4
Yaşlı bakım alanında verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır/sorumluluk alır.X
5
Yaşlı bakım alanında verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.X
6
Yaşlı bakım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışır.X
7
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetir.
8
Yaşlı bakım alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.X
9
Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirir.X
10
Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.X
11
Yaşlı bakım alanı ile ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.X
12
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir ayrıca yaşadığı çevrenin korunması bilincine sahiptir.X
13
Bir dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
14
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerimi kullanır.
15
Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları izler ve gelişmelere duyarlıdır. Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.X
16
Yaşlı bakım alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.X
17
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır.X
18
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.X
19
Milli değerlere saygılıdır ve ayrıca Atatürk ilkeleri ile inkılap tarihimiz hakkında bilgi sahibidir.X
20
Türkçe’ yi kurallarına uygun olarak konuşur ve yazar.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Fatma Arpacı )
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (.)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (arpacif@gazi.edu.tr)