GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN ALLERJİLERİ VE BESİN DUYARLILIĞI/BES 427
Dersin Adı: BESİN ALLERJİLERİ VE BESİN DUYARLILIĞI
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 7 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Besin alerjisi ve duyarlılıklarını tanımlayabilme
Besin alerjisi ve duyarlılıklarının patofizyolojisini öğrenebilme
Besin alerjileri ve duyarlılıklarının tanısında kullanılan yöntemleri öğrenebilme
Besin alerjileri ve duyarlılıklarında uygulanacak beslenme tedavisini öğrenebilme
Besin alerjileri ve duyarlılıklarına özgü tarife geliştirebilme
-
-
-
-
-

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüzyüze eğitim, pratik uygulama
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Besin alerjisi ve duyarlılıklarının tanımı
2. Hafta  Besin alerjisi ve duyarlılıklarının patofizyoljisi
3. Hafta  Ig-E aracılı, Non-Ig E aracılı, mixed tip reaksiyonlar
4. Hafta  Besin intoleransları
5. Hafta  Besin alerjilerinde tanı yöntemleri
6. Hafta  Alerji oluşumuna neden olan besinler
7. Hafta  Besin alerjilerinde beslenme tedavisi
8. Hafta  Besin alerjilerinde beslenme tedavisi
9. Hafta  Besin alerjilerinde beslenme tedavisi
10. Hafta  Besin alerjilerine yönelik tarifelerin geliştirilmesi
11. Hafta  Besin alerjilerine yönelik tarifelerin geliştirilmesi
12. Hafta  Alerjinin önlenmesi
13. Hafta  Besin alerjileri ve diğer hastalıklarla ilişkisi
14. Hafta  Besin endüstrisinde alerjen gıdalar ve yasal düzenlemeler
15. Hafta  -
16. Hafta  -
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
1
10
 Uygulama
1
20
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
6
2
12
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
1
4
 Materyal tasarlama, uygulama
1
4
4
 Rapor hazırlama
1
2
2
 Sunu hazırlama
1
2
2
 Sunum
1
1
1
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
15
15
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
78
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.12
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Arş.Gör.Sabriye ARSLAN)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/sbolluk)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (sbolluk@gazi.edu.tr)