GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ/BES 415
Dersin Adı: BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 7 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
   Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
İlaçlar ile ilgili genel bilgileri tanımlayabilme
Genel ilaç metabolizmasını ana hatlarıyla belirtebilme
Besin-ilaç ve besin ögesi-ilaç etkileşimlerini açıklayabilme
İçecekler ve ilaç etkileşimini açıklayabilme
Bitkisel ürünler ve ilaç etkileşimini öngörebilme
Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların beslenme ile etkileşimini tanımlayabilme ve ilaç tedavisi alan bireylerde beslenme programı oluşturabilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  İlaçlar İle İlgili Genel Tanımlamalar ve Sınıflamalar
2. Hafta  Genel İlaç Metabolizması ve Proje Konularının Belirlenmesi
3. Hafta  Proteinler ve İlaç Etkileşimi
4. Hafta  Yağlar ve İlaç Etkileşimi
5. Hafta  Karbonhidratlar ve İlaç Etkileşimi
6. Hafta  Yağda Çözünen Vitaminler ve İlaç Etkileşimi
7. Hafta  Suda Çözünen Vitaminler ve İlaç Etkileşimi
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Mineraller ve İlaç Etkileşimi
10. Hafta  İçecekler ve İlaç Etkileşimi
11. Hafta  Bitkisel Ürünler ve İlaç Etkileşimi
12. Hafta  Kronik Hastalıklarda Kullanılan İlaçlar ve Besin Etkileşimleri
13. Hafta  Kronik Hastalıklarda Kullanılan İlaçlar ve Besin Etkileşimleri
14. Hafta  Kronik Hastalıklarda Kullanılan İlaçlar ve Besin Etkileşimleri
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
1
5
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
15
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
4
1
4
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
1
8
8
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
5
1
5
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
1
1
1
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
76
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Arş.Gör.Dr.Duygu AĞAGÜNDÜZ)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/duyguturkozu)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (duyguturkozu@gazi.edu.tr)