GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN TOKSİKOLOJİSİ/BES 323
Dersin Adı: BESİN TOKSİKOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 5 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
1.Toksikolojinin temel ilkelerini açıklayabilmek, Besinlerdeki zehirli bileşikleri, kaynaklarını ve zararlı etkilerini açıklayabilmek, 1.1. Toksikolojinin temel ilkelerini açıklayabilmek 1.2. Zehirli bileşikleri tanıyabilmek ve zararlarını açıklayabilmek,
2. Besinlere dışarıdan bulaşan toksik bileşikleri tanıyabilmek, risklere karşı önlem alabilmek, 2.1. Besinlere dışarıdan bulaşan toksik bileşikleri tanıyabilmek, 2.2. Besinlere dışardan bulaşabilecek toksinlere ve risklere karşı önlem alabilmek,
3. Besin alerjilerine neden olan besinleri tanıyabilmek, Gıda katkı maddelerini tanıyabilmek ve zararlı etkilerini açıklayabilmek
4. İnsan vücudunun toksik bileşiklere karşı gösterdiği tepkileri ve detoksifikasyon sistemlerini açıklayabilmek,
5. Besin toksikasyonlarından korunmak için gerekli önlemleri almak, plan yapmak ve uygulamak 5.1 Besinlere dışardan bulaşabilecek toksinlere ve risklere karşı önlem alabilmek.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Toksikolojinin Temel İlkeleri
2. Hafta  Besin Güvenliği
3. Hafta  Toksinlerin Etki Mekanizmaları
4. Hafta  Toksikokinetik
5. Hafta  Biyotransformasyon Mekanizmaları
6. Hafta  Besinlerde Bulunan Toksinler
7. Hafta  Besinlere Bulaşan Bileşenler
8. Hafta   Ara Sınav
9. Hafta  Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
10. Hafta   Besinlerin İşlenmesi Sırasında Oluşan Zehirli Bileşikler
11. Hafta  Besin Alerjileri ve Besin Duyarlılıkları
12. Hafta   Toksikasyon Sırasında Kişilerde Oluşan Metabolik Yanıtlar
13. Hafta  Besin Toksikasyonundan Korunma Yolları
14. Hafta  Güncel Yayınların İncelenmesi
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
60
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
6
2
12
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
2
10
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
6
2
12
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
6
2
12
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
74
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
2.96
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. A. Gülçin Sağdıçoğlu Celep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/gulcincelep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (gulcin.celep@gmail.com; gulcincelep@gazi.edu.tr)