GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
YAŞLILIKTA BESLENME/BES 315
Dersin Adı: YAŞLILIKTA BESLENME
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 5 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
   Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenir
Yaşlanma sonucu oluşan fiziksel ve fizyolojik değişimleri tanımlar
Yaşlı sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesinde beslene yaklaşımlarını öğrenir
Yaşlıda beslenme durumunun değerlendirilmesi yöntemlerini uygular
Yaşlılarda sık görülen hastalıklar ve nedenlerini öğrenir
Yaşlı hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi uygular

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili tanımlar
2. Hafta  Yaşlanma Teorileri
3. Hafta  Yaşlanma ile oluşan fizyolojik değişiklikler
4. Hafta  Yaşlılarda enerji ve besin ögesi gereksinmesi
5. Hafta  Yaşlılarda enerji ve besin ögesi gereksinmesi
6. Hafta  Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilme yöntemleri
7. Hafta  Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilme yön temleri
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
10. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
11. Hafta  Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklar için yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri
12. Hafta  Yaşlılıkta yaşam kalitesinin artırılması ve sağlığın korunması plan politikaları
13. Hafta  Ödevlerin sunumu ve tartışması
14. Hafta  Ödevlerin sunumu ve tartışması
15. Hafta  -
16. Hafta  -
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
80
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
6
1
6
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
12
1
12
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
2
2
4
 Sunu hazırlama
2
3
6
 Sunum
1
1
1
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
77
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Nilüfer Acar Tek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.websitem.gazi.edu.tr/site/ntek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ntek@gazi.edu.tr)