GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
FONKSİYONEL BESİNLER/BES 216
Dersin Adı: FONKSİYONEL BESİNLER
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 4 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
1. Fonksiyonel besinlerin tanımlarının ve sınıflandırılmasının öğrenilmesi. 1.1.Biyoaktif Karbonhidratların, lipidlerin ve peptidlerin öğrenilmesi. 1.2.Süt ve süt ürünleri, anne sütünün fonksiyonel özelliklerinin öğrenilmesi. 1.3. Sebzeler ve Meyveler, Çay, Kahve, Kuruyemişler, Bal ve Mantar, Kak
2.Fonksiyonel besinlerin sağlık üzerindeki etkilerinin yorumlanabilmesi ve tartışılabilmesi 2.1.Fonksiyonel besinlerin kalp sağlığı üzerindeki etkilerinin öğrenilmesi 2.2.Fonksiyonel besinlerin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinin öğrenilmesi
3.Fonksiyonel besinler ile ilgili dünyada ve ülkemizdeki yasal düzenlemelerin öğrenilmesi
4. Fonksiyonel besinlerin tanınması ve üretim planlamasının yapılabilmesi 4.1 Fonksiyonel besinlerin etkinliğinin değerlendirilmesi ve analizlerinde kullanılan temel yöntemlerin planlanabilmesi

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Fonksiyonel Besinlerin Tanımı ve Tarihçesi
2. Hafta  Fonksiyonel Besinlerin Sınıflandırılması ve Yasal Düzenlemeler
3. Hafta  Biyoaktif Karbonhidratlar
4. Hafta  Biyoaktif Lipidler
5. Hafta  Biyoaktif Peptidler
6. Hafta  Biyoaktif Polifenoller ve Karotenoidler
7. Hafta  Süt ve Ürünleri, Anne Sütü
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Sebzeler ve Meyveler
10. Hafta  Çay, Kahve
11. Hafta  Kuruyemişler, Bal ve Mantar
12. Hafta  Kakao ve Çikolata
13. Hafta  Ara Sınav
14. Hafta  Diğer Fonksiyonel Besinler
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
54
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
3
 Pratik
0
0
 Quiz
1
3
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
1
14
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
1
14
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
5
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
76
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. A. Gülçin Sağdıçoğlu Celep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/gulcincelep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (gulcin.celep@gmail.com , gulcincelep@gazi.edu.tr)