GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN TEKNOLOJİSİ/BES 213
Dersin Adı: BESİN TEKNOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 3 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  BESİN TEKNOLOJİ
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Gıda üretim teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olma
Gıda sektöründeki alet, ekipman ve makineler hakkında bilgi sahibi olma
Bağımsız çalışmada karar verebilme, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincin
Gıdaya ilişkin kodeks ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme
Gıdaların işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önem taşıyan özelliklerini kavrayabilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  TEORİK
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Gıda Teknolojisinin tanımı ve önemi
2. Hafta  Gıda Üretimi ve teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine etkisi
3. Hafta  Besin kaynaklı hastalıklar ve besin zehirlenmelerine yol açan etmenler
4. Hafta  Gıdaların muhafaza yöntemlerindeki teknolojik gelişmeler
5. Hafta  Besinlerde soğutma tekniği kullanılması
6. Hafta  Besinlerde soğutma tekniği kullanılması
7. Hafta  Ara Sınav
8. Hafta  Besinlerde tuz ve baharat tekniği kullanılması
9. Hafta  Besinlerde radyasyon tekniğinin kullanılması
10. Hafta  Besinlerde konserve tekniği kullanılması
11. Hafta  Besinlerin dondurulması, depolanması ve çözdürülmesi süreci
12. Hafta  Gıdaları depolama sistemleri
13. Hafta  Gıda katkı maddeleri
14. Hafta  Besinlerde meydana gelen kayıpları önleme yolları
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
1
10
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
0
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
5
10
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
2
2
4
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
1
10
10
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
72
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
2.88
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Sıdıka BULDUK)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/sbulduk)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (sbulduk@gazi.edu.tr , bulduks@gmail.com)