GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME BİYOKİMYASI I/BES 203
Dersin Adı: BESLENME BİYOKİMYASI I
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 6
Dersin Yarıyılı: 3 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Beslenme biyokimyası ile ilgili temel kavramları öğrenebilme
Makro besin öğelerinin özelliklerini, organizmadaki fonksiyonlarını ve metabolik yolaklarını öğrenebilme
Makro besin öğelerinin yetersizlik veya fazlalık durumlarında oluşabilecek metabolik sonuçları yordayabilme
Makro besin öğeleri ile ilgili bilimsel makaleleri okuyup sınıf ortamında tartışabilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüzyüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Beslenme Biyokimyasına Giriş
2. Hafta  Karbonhidratların tanımı, sınıflandırılması, sindirim ve emilimi
3. Hafta  Karbonhidrat metabolizması yolakları (glikoliz, glikojenez, glikojenoliz, glikoneogenez)
4. Hafta  Früktoz, galaktoz, laktoz metabolizması, pentoz-fosfat yolu, üronik asit yolu
5. Hafta  Karbonhidrat metabolizması bozuklukları
6. Hafta  Lipidlerin tanımı, sınıflandırılması, sindirim ve emilimi
7. Hafta  Ara sınav
8. Hafta  Lipoproteinler
9. Hafta  Lipogenez, yağ asitlerinin depolanması
10. Hafta  Lipidlerin oksidasyonu, keton cisimcikleri, kolesterol metabolizması
11. Hafta  Ara sınav II
12. Hafta  Proteinlerin tanımı, sınıflandırılması sindirim ve emilimi
13. Hafta  Azot gruplarının metabolizması, amonyak metabolizması, üre sentezi, karbon iskeletlerinin metabolizması
14. Hafta  Aminoasitlerin biyosentezi, aminoasit metabolizması bozuklukları, aminoasitlerin bazı ürünlere dönüşümleri
15. Hafta  Nükleotidler ve nükleik asitler, protein sentezi
16. Hafta  -
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
40
 Ödev
4
5
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
4
15
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
3
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
3
42
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
14
14
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
14
14
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
154
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
6.16
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
6
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. Yasemin Akdevelioğlu)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/ydemirci)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ydemirci@gazi.edu.tr , demirciogluy@gmail.com)