GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ/BES 306
Dersin Adı: TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 6 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
   Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Epidemiyolojik araştırma yöntemlerini öğrenebilir
Dünyada ve ülkemizde önemli beslenme sorunları epidemiyolojisini öğrenebilir
Besin ve beslenme eylem planları ve politikalarını öğrenebilir.
Beslenme araştırmaları planlama, değerlendirme ve yorumlamada kullanılan temel yöntemleri uygulayabilir.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Beslenme epidemiyolojisi giriş-tanımlar Farklı yaş gruplarında beslenme sorunları
2. Hafta  Büyüme ve Gelişmenin Önemi ve İzlenmesi
3. Hafta  Protein Enerji Malnütrisyonu ve Epidemiyolojisi
4. Hafta  Bulaşıcı olmayan hastalılar (BOH) epidemiyoojisi
5. Hafta  Şişmanlık epidemiyolojisi
6. Hafta  Fiziksel Aktivite ve Sağlık: Destekleme Programları Okul sağlığı Uygulamaları
7. Hafta  Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisi (Demir, Folik asit, B12 vit)Diğer (Demir ve Çinko) vitamin ve mineral yetersizlikleri ve Epidemiyolojisi
8. Hafta  Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisi (Demir, Folik asit, B12 vit)Diğer (Demir ve Çinko) vitamin ve mineral yetersizlikleri ve Epidemiyolojisi
9. Hafta   D vitamini yetersizliği, Riket, Osteomalasia, Osteoporoz ve Epidemiyolojisi
10. Hafta  A vitamini Yetersizliği Hastalıkları ve Epidemiyolojisi
11. Hafta  İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Epidemiyolojisi
12. Hafta  Beslenme ve Plan ve Politikaları, Beslenme Rehberleri, Besin Zenginleştirme - Besin Destekleri
13. Hafta  Ara sınav
14. Hafta  Diş Çürükleri ve Beslenme İlişkisi Epidemiyolojisi, İşçi beslenmesi, Afet Durumlarında Beslenme
15. Hafta  -
16. Hafta  -
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
70
 Ödev
1
5
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
5
 Pratik
5
20
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
7
1
7
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
7
2
14
 Materyal tasarlama, uygulama
1
2
2
 Rapor hazırlama
2
5
10
 Sunu hazırlama
1
1
1
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
110
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Nilüfer Acar Tek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.websitem.gazi.edu.tr/site/ntek)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (ntek@gazi.edu.tr)