GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ/BES 305
Dersin Adı: BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 5 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi kavramını ve çalışma alanlarını ve önemini açıklayabilir.
Toplumsal ve bireysel olarak beslenme durumu tarama ve saptama yöntemlerini öğrenip uygulayabilir.
Antropometrik ve bazı biyofizik yöntemleri uygulayabilir ve yorumlayabilir.
Biyokimyasal ve hematolojik bulgular ile klinik belirtileri yorumlayabilir.
Besin tüketim araştırmalarını uygulayabilir, değerlendirebilir ve yorumlayabilir.
Sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları ile ekolojik etmenleri saptayabilir ve yorumlayabilir.

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze, anlatım, soru cevap, uygulama, gösterme eğitim yöntemleri kullanılarak yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi
2. Hafta  Beslenme durumunu saptama yöntemleri
3. Hafta  Beslenme antropometrisi
4. Hafta  Beslenme antropometrisi
5. Hafta  Beslenme antropometrisi
6. Hafta  Klinik belirtiler, Biyokimyasal, biyofizik ve hematolojik yöntemler
7. Hafta  Besin tüketim araştırmaları
8. Hafta  Besin tüketim araştırmaları
9. Hafta  Besin Tüketim Araştırmaları Uygulamaları
10. Hafta  Besin Tüketim Araştırmaları Uygulamaları
11. Hafta   Beslenme durumu tarama testleri
12. Hafta  Beslenme durumu tarama testleri uygulamaları
13. Hafta  Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları
14. Hafta  Ekolojik etmenler
15. Hafta  -
16. Hafta  -
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
30
 Ödev
5
30
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
5
2
10
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
3
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
5
4
20
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
105
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.2
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Eda KÖKSAL)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (www.websitem.gazi.edu.tr/site/edakoksal)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (edakoksal@gazi.edu.tr)