GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
BESİN MİKROBİYOLOJİSİ/BES 206
Dersin Adı: BESİN MİKROBİYOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 4 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Mikroorganizmaların hücresel metabolizmasını ve üreme koşullarını tanımlayabilmeli
Besin kaynaklı mikrobiyal hastalık etkenlerinin genel özelliklerini belirtebilmeli
Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkların nedenlerini ayırt edebilmeli
Besin gruplarına özgü mikrobiyal bozulma etkenlerini seçebilmeli
İyi hijyen uygulamalarını belirleyebilmeli

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Besin Mikrobiyolojisine giriş
2. Hafta  Mikrobiyal bozulmayı etkileyen etmenler
3. Hafta  Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri (E. coli, Salmonella, Shigella)
4. Hafta  Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri (C. botulinum, S. aureus, B. cereus, Y. enterocolitica)
5. Hafta  Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri (L. monocytogenes, Brucella, C. perfringens)
6. Hafta  Küfler ve Mayalar
7. Hafta  Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar : Besin zehirlenmeleri, Besin kaynaklı toksikoenfeksiyonlar
8. Hafta  Et ve et ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
9. Hafta  Et ve et ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
10. Hafta  Yumurta, meyve ve sebzelerde mikrobiyal bozulmalar
11. Hafta  Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
12. Hafta  Tahıllarda mikrobiyal bozulmalar
13. Hafta  Hijyen I
14. Hafta  Hijyen II
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
5
10
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
1
10
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
3
3
9
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
2
4
8
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
14
1
14
 Sunu hazırlama
0
0
0
 Sunum
0
0
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
105
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.2
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr.Saniye BİLİCİ)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/sgbilici)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (sgbilici@gazi.edu.tr)