GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ/BES 309
Dersin Adı: HASTALIKLARDA DİYET TEDAVİSİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 5 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Yetişkin hastalıklarının etiyolojisini, biyokimyasal bulgu/klinik belirtilerini ve komplikasyonlarını tanımlayabilme
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkinliğini tanımlayabilme
Hastaların klinikte beslenme durumunu değerlendirebilme
Klinik tanı ve sosyo-kültürel durumu bir arada düşünerek hastalara beslenme konusunda eğitim verebilme
Hastalıklarda bireye özgü beslenme tedavisi yöntemlerini planlayabilme, uygulayabilme ve izleyebilme
Diğer ekip üyeleriyle birlikte hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalar yapabilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yüz yüze ve pratik uygulamalı eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Hastalıklarda Diyete Giriş
2. Hafta  Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
3. Hafta  Obezite ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
4. Hafta  Yeme Davranışı Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
5. Hafta  Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
6. Hafta  Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
7. Hafta  Diabetes Mellitus ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
8. Hafta  Ara Sınav
9. Hafta  Kalp Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
10. Hafta  Kalp Damar Hastalıkları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
11. Hafta  Metabolik Sendrom ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
12. Hafta  Kanser ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
13. Hafta  Kanser ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
14. Hafta  Kemik İliği Transplantasyonu ve Tıbbi Beslenme Tedavisi
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
5
20
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
8
2
16
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
7
1
7
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
7
7
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
12
12
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
98
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.92
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Gamze AKBULUT)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/gakbulut)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (gakbulut@gazi.edu.tr)