GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ/BES 303
Dersin Adı: ANA VE ÇOCUK BESLENMESİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 5 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Gebe ve emzikli bireylerin beslenmeye ilişkin gereksinimlerini öğrenebilme
Zamanında doğmuş ve prematüre bebeklerin beslenmeye ilişkin gereksinimlerini öğrenebilme
Okul öncesi, okul çağı çocuklarda ve adölesanlarda beslenmeye ilişkin gereksinimleri öğrenebilme
Gebe ve emzikli bireylerde gereksinimlere uygun olarak beslenme planı yapabilme
Zamanında doğmuş ve prematüre bebeklerde, çocuklarda ve adölesanlarda gereksinimlere uygun olarak beslenme planı yapabilme
Bazı çocuk hastalıklarında hastalığa ve bireye özgü gereksinimlere uygun olarak beslenme tedavisi planlayabilme

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Anne ve çocuk beslenmesinin önemi
2. Hafta  Gebelik döneminde beslenme
3. Hafta  Emziklilik döneminde beslenme
4. Hafta  Bebek beslenmesi
5. Hafta  Bebek beslenmesi
6. Hafta  Bebek beslenmesinde kullanılan formüller
7. Hafta  Prematüre beslenmesi
8. Hafta  Vize Sınavı
9. Hafta  Çocukluk çağında beslenme
10. Hafta  Protein enerji malnütrisyonu ve beslenme tedavisi
11. Hafta  Çocukluk çağı obezitesi ve beslenme tedavisi
12. Hafta  Akut gastroenteritler ve beslenme tedavisi
13. Hafta  Tip 1 diyabetes mellitus ve beslenme tedavisi
14. Hafta  Diyabetik gebelik ve beslenme tedavisi
15. Hafta  Karbonhidrat sayımı
16. Hafta  Final sınavı
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
5
10
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
2
28
 Haftalık uygulamalı ders saati
14
2
28
 Okuma Faaliyetleri
4
4
16
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
3
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
8
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
5
1
5
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
110
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Öğr. Gör. Dr. Emine YASSIBAŞ )
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/eyassibas)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (eminey2002@hotmail.com)